Dostupni linkovi

Sjećanje na Elvisa i njegova muzika i dalje žive


Elvisov grob u Memphisu
Elvisov grob u Memphisu
Deseci hiljada obožavatelja Elvisa Presley-a, s upaljenim svijećama i koncertima obilježili u u Memphisu 35-tu godišnjicu njegove prerane smrti. Posjeta grobu u Graceland meditacijskom vrtu, samo je vrhunac jednosedmičnog okupljanja Kingovih sljedbenika.

Devetnaestogodišnji vozač kamiona i još dva muzičara snimili su pjesmu That's all right 1954. godine. Snimanje ove kompozicije na polivinil istoričari muzike nazivaju prvom r-n-r pjesmom. Bio je to prvi singl i početak jedne velike zvijezde:



Elvis Preley na početku svoje karijere uopšte nije bio siguran hoće li ikada imati ikakve veze sa baladama, iliti ljubavnim pjesmama. Danas su mnoge od njih evergreen, da gotovo spadaju u klasiku – američku naravno.

U jednom od mnogobrojnih interviewa koje je dao Elvis je iskreno priznao kako "ne može pjevati balade, u najmanju ruku ne tako dobro kao ostale stvari.

„Ja nemam glas za balade“, kazao je Presley. Isto je mislio i njegov prvi producent Sam Philips iz Sun Records-a.

Tek kada je potpisao ugovor sa kućom Victor, a njeni vlasnici odlučili da je on ipak pop-pjevač, dozvoljeno mu je da snimi balade. Ali prelazak na novi pravac nije išao lako.

Are you lonesome tonight vjerojatno je najsentimentalnija pjesma koju je Elvis ikada snimio, a nastala je u tri sata ujutro aprila 1960, uz uvjet da sva svjetla u studiju budu ugašena kako bi King mogao recitirati, a da nikoga ne vidi:



Kad Elvis i njegovi producenti nisu mogli naći nikakvu dobru romantičnu novu pjesmu, pribjegavali su iskapanju starih. Najbolji je primjer svakako Love me tender. Pjesma se bazira na Aura Lee, jednoj staroj pjesmi iz američkog građanskog rata. Tekst je promjenjen, a kao autori potpisani su izvjesna Vera Matson i sam Elvis.

Inače, valja napomenuti da je tokom ovogodišnjeg glasanja za najbolju Elvisovu pjesmu Love me tender ubjedljivo pobijedila. Onda kada je pjesma izašla bila je na trećem mjestu top lista. Na sličan način nastala je i pjesma It-s now or newer, prepjev talijanske O solo mio:



O sole mio sa različitim tekstovima, Elvis je slušao u izvođenju Enrica Carusa i Tonyja Martina. Zašto je baš Elvis postao kraljem r'n'r i zašto ga niko nikada nije uspio skinuti sa prijestolja. Zašto svake godine iznovana dan njegove smrti njegovi poklonici tvrde da je King živ, nema pouzdanih odgovora.

Jedno je sigurno. Kao rijetko kojem pjevaču, sviraču li zabavljaču Elvisovi su sljedbenici vjerni. Svake godine u Memphisu se okupljaju i slave Elvisa Presleya. Obučeni kao on, sa istim zolufima i odijelima, gitarijadom, i izvođenjem njegovih pjesama sjećaju se, po njihovom mišljenju, neprevaziđenog kralja rock'n rolla.

Legenda kaže da je na jedno takvo okupljanje stigao i sam Elvis i učestvovao u takmičenju. Bio je treći... Konkurencija je evidentno bila prejaka.
XS
SM
MD
LG