Dostupni linkovi

Kriza u Siriji prijeti da destabilizuje cijelu regiju


Lakhdar Brahimi sa izbjeglicama iz Sirije u kampovima u Turskoj
Lakhdar Brahimi sa izbjeglicama iz Sirije u kampovima u Turskoj
Nastavljaju se snažne borbe u predgrađima Damaska i u Allepu. Stanovnici gradova koji se neprestano napadaju teškom artiljerijom u sve su nezavidnijoj situaciji. Državni mediji javljaju da je ubijeno mnogo „terorista“. Novi međunarodni izaslanik za Siriju upozorava da se kriza pogoršava i da prijeti destabilizaciji šire regije.

Predstavnici sirijske opozicije saopćavaju da vojska iz zraka bombardira dijelove Damaska, a da topovima čisti prolaz vojnicima. Na internetu se mogu vidjeti snimci vojnih helikoptera koji ispaljuje rakete, ali i tijela više od 20 ljudi, koji su, kako oporbeni borci tvrde, ubijeni tokom napada vojske. Državni mediji izvještavaju o tome da su likividirane „naoružane terorističke grupe“ .

Izaslanik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi strahuje od daljneg širenja krize.

Situacija je sve teža i postaje prijetnja cijeloj regiji. Ovakva vrsta sukoba se ne može zadržati samo u jednoj zemlji, preliti će se na ostale. Već je stotine tisuća izbjegilica koji destabiliziraju ili prijete destabilizaciji susjednih zemalja.“

Brahimi je ovo rekao za televiziju Al Jezeera nakon što je posjetio izbjeglice u Jordanu. Kada je konvoj u kojem je bio međunarodni posrednik napuštao kamp u kojem se nalazi oko 32 tisuća izbjeglih Sirijaca, jedna grupa je bacala kamenje na Brahimijev automobil.

Prema podacima UN iz Sirije je u susjedne zemlje, izbjeglo oko 250 tisuća ljudi.

Strane agencije, Reuters i AP, prenose da pobunjeničke snage kontroliraju granični prijelaz Tal Abid prema Turskoj, da je skinuta sirijska zastava. Novinar američke agencije javlja kako ushićeni ljudi prelaze granicu prema Turskoj.

U međuvremenu je u Damask doputovao iranski šef diplomacije Ali Akbar Salehi. Teheran je bliski saveznik režima Bašara al Asada. Iran pruža podršku Asadu, a nedavno je, navodno, poslao vojne savjetnike kako bi pomogli režimu da slomi otpor pobune koja je počela u martu 2011.
XS
SM
MD
LG