Dostupni linkovi

Američki SITEL otvorio uslužni telefonski centar


Otvaranje uslužnog telefonskog centra kompanije SITEL, Beograd, 22. novembar 2011.
Američka kompanija SITEL otvorila je uslužni telefonski centar u Srbiji.

Ovu investiciju ekonomisti vide kao dobar signal za druge potencijalne ulagače, ali i dokaz sve bolje ekonomske saradnje SAD i Srbije.

U beogradskom kol-centru SITEL-a, američke firme za pružanje usluga kompanijama biće zaposleno 300 ljudi, investicija je vredna 1,25 miliona evra, a Srbija je SITEL-u bespovratno dodelila 750.000 evra kako bi podstakla otvaranje novih radnih mesta.

Meri Vorlik na otvaranju kol-centra SITEL-a u Beogradu, 22. novembar 2011.
Meri Vorlik na otvaranju kol-centra SITEL-a u Beogradu, 22. novembar 2011.
Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Beogradu, izjavila je da je SITEL svetski lider u svojoj oblasti i da njegov dolazak u Srbiju predstavlja i jasnu poruku.

“Ova investicija predstavlja Srbiju kao izvrsnu destinaciju za ulaganje američkih firmi. Uverena sam da će najnovije SITEL-ovo ulaganje u Beogradu biti najbolji dokaz ekonomske saradnje izmedju SAD i Srbije, i nadam se da će biti još ulaganja u dolazećim mesecima i godinama”, istakla je Vorlik.

Kompanija SITEL u oblasti uslužnih telefonskih centara ima 57.000 zaposlenih u više od 135 centara u 26 zemalja.

Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao je da je dolazak te kompanije važan trenutak za čitavu Srbiju i da je to više nego dobar znak ekonomske kooperacije sa SAD.

“Ovo je još jedno svedočanstvo da je Srbija dobra destinacija za investicije. Naša država omogućava ulagačima izuzetno dobre uslove. Ne samo kada su u pitanju podsticaji i poreska politika, već i kada se radi o potencijalima zapošljavanja našeg stanovništva. Imamo visoko edukovane ljude koji dobro govore strane jezike”, izjavio je predsednik Srbije.

Šansa u bescarinskom izvozu

Da je dolazak jedne američke kompanije dobra vest smatra i Mahmut Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, jer pokazuje da i u vreme globalne ekonomske krize inostrane firme imaju interes da otpočnu posao u Srbiji.
Boris Tadić na otvaranju kol-centra SITEL-a u Beogradu, 22. novembar 2011.
Boris Tadić na otvaranju kol-centra SITEL-a u Beogradu, 22. novembar 2011.

“Malo me brine činjenica da više od pola investicije dolazi iz našeg budžeta, a mi ne učestvujemo u vlasništvu te firme. Mislim da je svaka usluga dobrodošla. Ali čini mi se, znajući logiku američkih firmi da zbog visokih troškova rada u Americi svoje kol-centre dislociraju u vrlo nerazvijene zemlje gde se vrlo malo plaća za istu uslugu koju daju u Americi, da ovaj posao uopšte nije okrenut našem tržištu već pre svega američkom”, kazao je Bušatlija.

Nikola Janković, iz Agencije Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, kaže da je dolazak SITEL-a pozitivan signal za potencijalne investitore, jer se radi o renomiranoj svetskoj kompaniji.

Prema podacima SIEPA-e, Srbija ima veliki trgovinski deficit u razmeni sa Amerikom – prošle godine izvezla je oko 70 miliona dolara, dok je uvoz bio 255 miliona.

Iako najviše ulaganja stiže iz Evropske unije, Nikola Janković ističe da nikako ne treba zanemariti značaj investicija iz Sjedinjenih Američkih Država, sa kojima Srbija ima povlašćeni preferencijalni režim izvoza, kojim je omogućen bescarinski plasman više od četiri hiljade proizvoda.

“Sigurno da tu postoji mnogo prostora za veći izvoz robe u Ameriku. Međutim, treba imati u vidu da su naše komanije još uvek orijentisane na lokalno i regionalno tržište, pa tek onda tržište Evropske unije ili SAD. Mislim da je za većinu naših malih i srednjih preduzeća veliki problem kako da uopšte pronadju kupce na nakom drugom kontinentu. SIEPA se trudi da im prvi izlazak na novo tržište olakša tako što organizuje medjunarodne sajmove za različite industrije. Između ostalog, često smo bili u Americi na sajmu u Njujorku za prehrambenu inustriju”, kazao je Janković.

Nadolazeći udar svetske ekonomske krize Srbiji bi mogao da poremeti mnoge planove. Predsednik Boris Tadić kaže da će država učiniti sve da održi ekonmomske potencijale za budućnost.

“Verujem da Vlada Srbije, njene institucije i privrednici, imaju na umu dobre mere koje će primenjivati u narednom periodu. Ali jedna je apsolutno neizostavna, a to je dalja redukcija troškova u državi. I taj posao nas čeka 2012. godine kako bi bili još bolja zona za investicije”, istakao je Tadić.

Šansa za Srbiju može da bude baš u bescarinskom izvozu u SAD koji važi do kraja jula 2013. godine, a u robu koja je na toj listi uglavnom spadaju industrijski i poljoprivredni proizvodi.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG