Dostupni linkovi

Siromašni mještani Trudbenika danima bez struje


Mještani naselja Trudbenik u Nikšiću već 18 dana žive bez struje jer ih je Elektroprivreda zbog duga od oko 100.000 eura isključila sa elektro-mreže. Žitelji Trudbenika, njih 80 su socijalni slučajevi koji nemaju finansijskih sredstava da izmire dugove EPCG. Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković im je preko medija poručio da prekida svaku komunikaciju sa njima, a u lokalnoj upravi tvrde da problem nije u njihovoj nadležnosti.

Porodice u Trudbeniku žive od socijalnih davanja koja mjesečno iznose od 100 do 175 eura. Za struju domaćinstva duguju od 4 do 7 hiljada eura. Jedini dom su im barake koje su dobili na korišćenje od opštine još prije 6 godina, kao nužni smještaj.

Predstavnik porodica Rajo Kontić kaže da su oni svjesni da se struja mora plaćati, ali da nemaju od čega i da je samo 10 posto njih radno sposobno.

"Ovdje ima 22 porodice, među kojima ima duševnih bolesnika, nepokretnih, slijepih… O njima niko ne vodi brigu jer sa primanjima koja mi imamo to nije moguće. Nema ekonomiste ili nekog drugog stručnjaka koji to može izračunati da može od toga da se preživi. Obraćali smo se svima, od lokalne samouprave, gdje nijesu htjeli da nas prime do ministra Boškovića, koji nam je tada obećao pomoć. Rekao je da će regulisati stanje naše struje i problem koji smo imali. Međutim, on kaže da nije tačno da nam je bilo šta obećavao već je javno u novinama izjavio da više sa nama ne želi bilo kakvu komunikaciju niti kontakt sa nama. Ja sam osmoga poslao premijeru dopis. Rekli su mi da je predmet u obradi. Šta će biti ja ne znam", kaže Kontić.

U trošnim barakama koje prokišnjavaju i kroz koje se osjeća i najmanji vjetar život je težak i kada ima struje, a kamoli bez struje, kaže naša sagovornica koja nije željela da joj se pominje ime.

"Ja sam samohrana majka petero djece od kojih je jedno bolesno. Živim od 174 eura. Drva za ogrjev imam još za dva do tri dana. Nadali smo se u obećanja ministra Boškovića. Međutim, po nekom njegovom demantiju u novinama ispade da mi svi primamo po 300 eura. Izgleda da ministar nije upućen u to koliko socijalni slučajevi primaju novca. Trebalo je da ode u Centar za socijalni rad i da vidi koliko mu sirotinja prima, a ne da izjavljuju to što izjavljuje i da mi možemo da plaćamo struju".

"Prifalilo od sirotinje para"

Proteklih dana ručak je kuvao onaj koji je imao drva za ogrjev. Onaj koji nema dobija pomoć od komšija. A kako najmlađi ispunjavaju svoje školske obaveze?

"Sva djeca ovdje uče pod šterikom. Vrlo je teško, nas je 12 u jednoj baraci i nemamo struju već 17 dana", pričaju nam neka od djece iz naselja Trudbenik.

Elektroprivreda posljednjih godina redovno isključuje struju domaćinstvima koja imaju dug preko 250 eura, pa se postavlja pitanje kako do sada ovim domaćinstvima nije isključila struju obzirom na nagomilane dugove. Stanari tvrde da ih niko nije dirao dok je gradonačelnik Nikšića bio Nebojša Radojičić, a da isključenja počinju od vremena kada je Veselin Grbović postao prvi čovjek grada pod Trebjesom.

"Do sada su oni sa gradonačelnikom Radojičićem i opštinom imali neki ugovor ali se to promijenilo od kada je došao novi gradonačelnik", kaže jedna stanovnica Trudbenika.

"Njima je prifalilo od sirotinje para. Elektrodistribuciji, ali i velikom KAP-u pa su uzeli od sirotinje, da od njih namire dugove i potrebe. Sa ovim mojim šatorom treba da idemo u Evropu. To je sprdnja. Vidim da je gradonačelnik Podgorice podijelio stanove penzionerima, a naš gradonačelnik neće ni da dođe, ni da pita gdje te tuge žive".

Iz kabineta gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića izražavaju zabrinutost zbog situacije u naselju Trudbenik, kaže Aleksandra Roganović iz njegovog kabineta.

"Rješavanje tog problema nije u nadležnosti Opštine Nikšić. I pored toga naše ekipe su na terenu gdje bi nakon toga mogli da vam saopštimo nešto više. Izlaz iz ovog problema se može jedino tražiti na relaciji Elektroprivreda – korisnici".
XS
SM
MD
LG