Dostupni linkovi

Široki Brijeg: Zašto je uklonjen spomenik partizanima


Mjesto na kojem se nalazio spomenik
Mjesto na kojem se nalazio spomenik
Široki Brijeg, grad u Zapadnoj Hercegovini nastanjen gotovo 100% Hrvatima, našao se u centru pažnje medija u cijelom regionu posljednjih dana, nakon što je u subotu, 4. maja, po naredbi općinskih vlasti, uklonjen spomenik antifašistima iz Drugog svjetskog rata, podignut 1985. godine u strogom centru tog mjesta.

Savjetnik za odnose s javnošću Općine Široki Brijeg Drago Martinović rekao je za Radio Slobodna Evropa da je namjera bila ekshumacija kostiju žrtava sahranjenih ispod spomenika, a ne samo uklanjanje tog obilježja. Ipak, udruženja antifašista sa šireg mostarskog područja žestoko osuđuju čin širokobrijeških vlasti. Stanovnici tog mjesta su, s druge strane, za naš radio iznijeli uglavnom oprečna mišljenja: od onih koji to žestoko osuđuju, do onih koji to zdušno podržavaju.

Predstavnik Općine Široki Brijeg Drago Martinović kaže kako je Općinsko vijeće još u martu donijelo odluku o uređenju prostora u centru grada, gdje se nalazio i uklonjeni spomenik. Vijeće je, dodao je, naložilo i posebnoj Komisiji za obilježavanje grobišta da se pozabavi navedenim lokalitetom podsjećajući da na prostoru širokobriješke općine postoji oko 160 grobišta žrtava iz Drugog svjetskog rata.

“Nije bio cilj uklanjanje spomenika, kao što su neki mediji prenijeli, nego je osnovni cilj bio da se dođe do kostiju ljudi koji su tu. Iznašlo se da je 95 tijela posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani, prenesni u mrtvačnicu i gdje će se vršiti DNK analiza“, naveo je Martinović.

Lokalni mediji su još javili da javna rasprava o uništenju spomenika - poznatijeg pod imenom Titova ruža - nije provedena, te da Zavod za zaštitu spomenika Zapadnohercegovačkog kantona nije dao dozvolu za uklanjanje. Savjetnik za odnose s javnošću Općine Široki Brijeg Drago Martinović odbacuje bilo kakvu lošu namjeru.

“Da se išlo sa namjerom da se ukloni spomenik to bi se uradilo kao što se radilo diljem BiH i Hrvatske u 90-ih godina kaada ne bi bilo ni nikakve buke, vjerovatno.”

Dodao je još da je spomenik bilo nemoguće podići s mjesta u jednom komadu:

Mjesto gdje je stajao spomenik
Mjesto gdje je stajao spomenik
„Kad se pokušalo dignuti ga sa mjesta gdje se nalazio, nemoguće je bilo to uraditi u komadu. To je radila jedna kamenoklesarska radnja, tako da su u nekoliko komada dijelovi spomenika preneseni u tu kamenoklesarsku radnju. Koliko i da li će se uspjeti da se to ponovo rekonstruira, to ne znam.“

Ipak, u mostarskom ogranku Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata smatraju kako je zanimljivo da je spomenik antifašistima uklonjen na dan koji se obilježavao kao godišnjica smrti Josipa Broza Tita, te svega nekoliko dana uoči Dana pobjede nad fašizmom.

„Čini mi se da sada dešava sve što se i prije ovoga rata počelo dešavati - ruše se spomenici. Mislim da su sada ponovo budu fašizam. Zar nisu mogli prije 70 godina tu grobnicu naći, nego sada baš, u ovo vrijeme kada je kompletna situacija u BiH zategnuta?“ kaže predstavnik mostarskog SABNOR-a Ibro Husković.

Vršilac dužnosti predsjednika mostarske organizacije Udruženja Josip Broz Tito Ratko Pejanović ocjenjuje:

„Interesantno je da se pokušava zatrijeti svaki trag onome što je značilo antifašizam. Ali ono što je činjenica to je da su na sceni te fašisoidne ideje i uništavanje svega što je iz prošlog sistema. Zaista je iznenađujuće sa kolikom bestijalnošću se to sve skupa dešava.“

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG