Dostupni linkovi

Sirijska vojska objavila prekid vatre tokom Bajrama


Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN
Sirijska je vojska objavila četvrodnevnu obustavu vojnih operacija, ali su uoči toga na više mjesta u petak izvodili vojne operacije.

Sirijske snage bombardovale su u petak grad Harastu, nedaleko od Damaska, a sukobi su se dešavali i u Alepu i okolini, dan uoči primirja povodom četvorodnevnog muslimanskog vjerskog praznika.

Objava prekida vatre uslijedila je nakon što je Vijeće sigurnosti UN pozvalo sirijsku vladu i pobunjeničke skupine da prihvate četverodnevno primirje tokom vjerskog blagdana Kurban–bajrama.

Posebni izaslanik UN i Arapske lige Lakhdar Brahimi posljednjih je tjedana intenzivno lobirao kako bi došlo do primirja. Čak i tradiocionalno podijeljeno Vijeće sigurnosti, kada je u pitanju Sirija, uspijelo je jednoglasno prihvatiti izjavu o prekidu nasilja, barem tokom vjerskog blagadana, i u nadi da je to put prema dugoročinijem prekidu vatre i početku političkog dijaloga.

„Članovi Vijeća sigurnosti pozivaju sve, posebno sirijsku vladu, kao jaču stranu, da se pozitivno odgovori na poziv specijalnog predstavnika i da se omogući bezuvjetan i pun pristup humanitarnom osoblju do svih kojima je potrebna pomoć“, rekao je predsjedavajući Vijeća ambasador Gvatemele Gert Rosenthal.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je poziv Brahimija za prekid vatre, te i poručila da nasilje u Siriji treba što prije zaustaviti kako bi bile moguće političke promjene.

Alepo 23. listopada 2012.
Alepo 23. listopada 2012.
Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švicarskim kolegom Deterom Burkhalterom je ponovio kako su ove dvije zemlje zabrinute za situaciju u Siriji, te je istaknuo kako se kriza može riješiti samo političkim sredstvima.

„Što prije se nasilje prekine kako bi dijalog počeo, više je nade da će se situacija riješiti uz minimalne gubitke”.


Hong Lei, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare u Pekingu izrazio je nadu da će sve strane surađivati i prihvatiti Brahimijevu inicijativu kao osnov za dugotrajniji prekid vatre.

U međuvremenu, iz Moskve su stigle optužbe da pojedine pobunjeničke grupe koriste američke projektile zemlja-zrak, Stingere.

Načelnik ruskog generalštaba Nikolai Makarov je ipak priznao da ne zna tko Stingere i drugo oružje isporučuje pobunjenicima.

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je da mu nije poznat ni jedan transport Stingera sirijskim pobunjenicima.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland pozvala je Moskvu da pruži dokaze za takve tvrdnje.
XS
SM
MD
LG