Dostupni linkovi

EU tvrdi da je nepravedno optužena za izbjegavanje pomoći Siriji


Šatori kao privremena skloništa za ljude koji su ostali bez domova u gradu Harim u Siriji
Šatori kao privremena skloništa za ljude koji su ostali bez domova u gradu Harim u Siriji

Izaslanik Evropske unije za Siriju Dan Stoenescu izjavio je da nije pošteno optuživati Uniju da nije pružila dovoljno pomoći Sirijcima, nakon potresa koji je razorio velike dijelove Sirije i Turske.

On je za Reuters kazao da su EU i njene članice prikupile više od 50 miliona eura za pružanje pomoći i spasilačke misije, te prvu pomoć u dijelovima Sirije pod kontrolom Vlade i pobunjenika.

"Apsolutno je nepravedno biti optužen za nepružanje pomoći, dok stalno radimo", rekao je Stoenescu u pisanim komentarima.

Više od 3500 ljudi poginulo je u zemljotresu u Siriji, gdje je 12-godišnji sukob već ostavio stotine hiljada mrtvih i prisilio milione na raseljavanje unutar zemlje i izvan njenih granica.

Rat je podijelio zemlju u različite zone kontrole, što je otežavalo pružanje pomoći čak i prije zemljotresa magnitude 7,8, koji je u ponedjeljak pogodio zemlju.

Sirijska vlada, koja je pod zapadnim sankcijama, apelirala je na pomoć UN-a, rekavši da se sva pomoć mora odvijati u koordinaciji s Damaskom i isporučivati iz Sirije, a ne preko turske granice u pobunjenička područja. Neki promatrači optužuju Damask za usmjeravanje pomoći prema lojalnim područjima.

Sirijske vlasti nisu odmah u nedjelju odgovorile na zahtjev Reutersa za komentar.

Pošiljka od 30 tona humanitarne pomoći italijanske vlade, uključujući četiri vozila hitne pomoći i 13 paleta medicinske opreme, sletjela je u subotu u Bejrut na putu za Damask. Riječ je o prvoj evropskoj pomoći Siriji nakon potresa.

Stoenescu je rekao da EU potiče države članice da pruže pomoć i da sankcije "ne ometaju isporuku humanitarne pomoći".

No rekao je da je EU predvidjela da humanitarni partneri mogu zatražiti izuzeća "u humanitarne svrhe i voljna je dodatno razjasniti te mogućnosti".

"Što se više priča o sankcijama provodi, to su pošteniji akteri koji žele pomoći više spriječeni i boje se uključiti se u međunarodne humanitarne napore", rekao je.

EU je tražio "dovoljne zaštitne mjere" kako bi osigurao da pružena pomoć stigne do ugroženih ljudi, rekao je Stoenescu, dodajući da sirijska vlada ima "dosije o preusmjeravanju pomoći".

"Pozivamo vlasti u Damasku da ne politiziraju isporuku humanitarne pomoći i da se u dobroj vjeri angažiraju sa svim humanitarnim partnerima i agencijama UN-a kako bi pomogli ljudima", rekao je.

XS
SM
MD
LG