Dostupni linkovi

Sirijske pobunjeničke grupe zamrzavaju mirovne napore zbog kršenja primirja


Predstavnici sirijskih pobunjeničkih snaga
Predstavnici sirijskih pobunjeničkih snaga

Sirijske pobunjeničke grupe saopćile su kasno sinoć da zamrzavaju mirovne pregovore pod pokroviteljstvom Rusije zbog "kršenja" prekida vatre od strane sirijske vlade. Vladine snage su pojačale napade oko Damaska i Aleppa ističući da žele osigurati opskrbu tih gradova vodom.

U saopćenju su pobunjeničke grupe upozorile da bilo kakvo teritorijalno napredovanje vojske i snaga koje podubire Iran će okončati napore za ponovno pokretanje mirovnih pregovora i dovesti u pitnje krhko primirje koje je uz posredovanje Rusije i Turske stupilo na snagu 30. decembra.

"Režim i njegovi saveznici su nastavili s napadima i više puta povrijedili primirje… prijeteći životima stotina tisuća ljudi", navodi se u saopćenju koje je potpisalo desetak, uglavnom umjerenih pobunjeničkih grupa koje djeluju pod okriljem Slobodne sirijske vojske.

Rusija i Turska koje podupiru suprotstavljene strane u ratu, rade na organiziranju mirovnih pregovora tokom ovoga mjeseca u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

(Fotogalerija)

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je poduprlo sporazum o prekidu vatre, nakon kojega bi trebali uslijediti mirovni pregovori u glavnome gradu Kazahstana, Astani.

No, prekid vatre koji je trebao otvoriti put mirovnim pregovorima nije poštovan, što je bio slučaj i sa prethodnim dogovorima o prekidu vatre. I ovaj dogovor je bio krhak od samog početka, uz ponavljanje nasilja u nekim područjima, no istodobno je primirje poštovano u širim područjima Sirije.

Pobunjeničke grupe dovode u pitanje sposobnost Rusije da prisili sirijsku vladu i njene iranske saveznike da se pridržavaju uvjeta primirja.

U saopćenju se, također, kaže da se primirje krši sjeverozapadno od Damaska, u dolini Wadi Barada koje kontroliraju pobunjeničke snage.

Sirijska vojska koju podupire miliantna libanonska grupa Hezbollah koja ima podršku Irana i pokušavaju preoteti to područje iz kojeg se vodom opskrbljuje veći dio Damaska i kroz koje prolazi glavni opskrbni put od Libanona do sirijskoga glavnoga grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG