Dostupni linkovi

Turska: Ilegalni tovar u sirijskom avionu


Sirijski putnički avion koji je bio primoran da sleti u Ankaru nosio je "ilegalan tovar", izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Sporni materijal je zadržan prije nego što je avionu sa 35 putnika iz Moskve omogućeno da nastavi let za Damask.

Avion tipa "erbas A320" Siriyan aira putovao je iz Moskve ka Damasku sa 35 putnika i dva člana posade, što je znatno manje od njegovog kapaciteta od 180 putnika.

Turski borbeni avioni presreli su ga u srijedu uveče i primorali da se spusti na aerodrom Esenboga u Ankari. Turske vlasti prethodno su dobile informaciju da se u avionu nalazi teret koji nije u skladu sa pravilima civilne avijacije.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je rekao da su u avionu zaplijenjeni sporni materijali i da je letjelici potom dopušteno da nastavi putovanje prema Damasku. Nije želio da precizira da li je tokom višesatnog pretresa aviona kao sporni teret pronađeno oružje.

"U avionu se nalazio ilegalan tovar koji je trebalo prijaviti", rekao je Davutoglu agenciji Anadolija. Prema nepotvrđenim izvještajima turskih medija navodi se da se u zaplijenjenim kutijama nalazi vojna oprema za komunikacije.

Sirija: Zračno piratstvo

Davutoglu je rekao da će turske vlasti nastaviti da kontrolišu sirijske avione koji lete iznad turske teritorije i da će spriječiti transport oružja u Siriju preko turskog vazdušnog prostora.

Rusija je saopštila da su tokom osmosatnog zadržavanja na aerodomu u Anakri “životi ruskih putnika, njih 17 bili u opasnosti “ Nepotvrđeni turski izvještaji navode da konfiskovani teret uključuje i radio opremu.

Turski ministar transporta Binali Jildirim konfiskovani je teret opisao kao “neodgovarajući za civilni avion prema međunarodnim pravilima i regulacijama“

Sa druge strane sirijski ministar transporta Mahmud Said potez Turske protumačio je kao “zračno piratstvo koje je u suprotnosti sa pravilima civilnog vazduhoplovstva”

Ruski konzul u Ankari, Jelena Kara Sal, navela je da za zaplijenjeni tovar “još nije potvrđeno da je ruskog porijekla“.

Rosoboronexport, kompanija koja radi na većini ruske vojne opreme za izvoz saopštila je da niti jedan njihov tovar nije bio u avionu.

Sirija je potez Anakre protumačila kao “zračno piratstvo”, a Rusija, odakle je avion poletio, zatražila objašnjenje Ankare o razlozima zbog kojih je avion osam sati bio prizemljen. Igor Mitjakov, portparol ruske ambasade u Turskoj rekao je za jednu rusku TV :

“Osoblje ruskog konzulata išlo je na aerodom da razjasni situaciju i ako je neophodno, pruže pomoć ruskim građanima”

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, pak, potom je saopštilo da su turske vlasti onemogućile ruskim diplomatima pristup do sedamnestoro državljana Rusije koji su bili u avionu.

Ruska agencija Interfaks rekla je da im je izvor iz ruske Agencije za izvoz oružja rekao da u avionu nije bilo nikakve vojne opreme.

"Tu nije bilo ni oružja, niti bilo kakvih sistema ili dijelova vojne opreme, niti ih je moglo biti", rekao je taj izvor.

Itar Tas pak navodi, nakon objave da je zadržan sporni tovar, riječi zvaničnika iz ruske ambasade u Anakari ne imenujući ga, da tovar “nije bio ruskog prijekla”

Podrška od SAD

Tenzije izmedu Turske i Sirije su u porastu su od kada je sirijska granata prošle sedmice pala na turski grad u graničnom pojasu i ubila pet civila, poslije čega je Turska nekoliko puta uzvratila artiljerijskom vatrom. Načelnik turske vojske general Nedžet Ozel u srijedu je tokom posjete pograničnom gradu Akčakale upozorio da će Ankara primijeniti još jaču silu ako Sirija nastavi prekogranično granatiranje.

SAD su noćas su još jednom iskazale podršku Turskoj. Glasnogovornik Bijele kuće Džej Karnej zjavio je da SAD podržavaju Tursku naglasivši da sirijske provokacije na granici sa Turskom trebaju prestati, a da Sirija mora poštovati turski suverenitet.

„Asadov režim je izgubio legitimitet. Sirijski režim sve više gubi i kontrolu nad državom. Sirijska vlada je izgubila kontrolu nad većinom teritorije. Mnogi zvaničnici napuštaju sirijsku vladu, a ekonomija ove države je pod neviđenim pritiskom. NATO snage su odlučne u svom stavu da neće dopustiti sirijsko nepoštivanje suvereniteta Turske. NATO je uz Tursku“ , ponovio je glasnogovornik Bijele kuće.

Na ratnim poprištima u samoj Siriji pak nastavljaju se žestoke borbe. Sirijska avijacija je bombardovala je posljednje pobunjeničke četvrti Homsa, dok se artiljerija usmjerila na grad Maret el-Noman koji kontrolišu pobunjenici u pokrajini Idlib, naveli su sirijski nevladini izvori .

Grad Maret el-Noman i okolna sela bombardovana su s vojnih položaja u regiji, precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.Novo nasilje uslijedilo je dan nakon ubistva 33 pobunjenika i 21-og vojnika u pokrajini Idlib, gdje je režim rasporedio tenkove i poslao pojačanje oko pobunjeničkog grada.

Maret el-Noman je strateško mjesto na putu između Damaska i Alepa.

U srijedu je širom Sirije poginulo 198 osoba: 79 civila, 53 pobunjenika i 66 vojnika, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG