Dostupni linkovi

Izrael demantuje obaranje aviona u Siriji, primirje se poštuje


Tišina, napokon: Deca se igraju na ruševinama zgrade u gradu Dara
Tišina, napokon: Deca se igraju na ruševinama zgrade u gradu Dara

Sirijska armija tvrdi da je oborila dva izraelska vojna aviona uključujući jednu bespilotnu letelicu, nakon što su oni napali vladine položaje na jugu zemlje. Izrael, pak, negira tu informaciju. Bez obzira, to su prvi zabrinjavajući tonovi nakon što je u ratom razorenoj zemlji, u kojoj je do sada stradalo po procenama više od 300.000 ljudi, stupilo na snagu primirje koje je opisano i kao "poslednja šansa” za spas Sirije.

"Naša vazdušna odbrana je blokrala napad i oborila vojni avion u južnoj provinciji Kuneitra i jednu bespilotnu letelicu u zoni Damaska", navodi se u saopštenju sirijske armije.

Usledilo je i demanti portparola izraelske vojske Arija Šalikara.

"Tokom noći dve rakete zemlja-vazduh lansirane se iz Sirije nakon što je izraelska vojska izvršila napad na položaje sirijske artiljerije. Ni u jednom momentu bezbednost izraelskih aviona nije dovedena u pitanje. Nema ničeg tačnog u njihovim tvrdnjama", naveo je portparol.

Osnovan ili ne, ovaj incident bacio je senku na prve izveštaje sirijskih aktista i posmatračkih grupa koji su sukobe zabeležene nakon objavljivanja primirja opisali kao sporadične i minorne, a prvu noć primirja kao mirnu, proteklu u atmosferi povremenih detonacija.

Rojters prenosi navode nevladine Komisije za koordinaciju, po kojima je u razorenom gradu Alepu povređeno nekoliko ljudu u akcijama pobunjenika. Opozicioni aktivista Ahmed al-Mašalmeh istoj agenciji iz provincije Dara međutim javlja da je taj region miran.

Primirje u Siriji postignuto dogovorom SAD i Rusije poštuje se drugi dan, a za petnaest sati od kada je primirje stupilo na snagu nije zabeležena smrt ni jednog civila u borbama, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Aktuelno primirje je drugi pokušaj SAD i Rusije da zaustave petogodišnji građanski rat u Siriji, prenosi Rojters.

Džon Keri: Još je rano za zaključke
Džon Keri: Još je rano za zaključke

Nekoliko sati pošto je primirje stupilo na snagu, Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) je rekao da ono mora da se održi kako bi se spasila nada u političko rešenje koje je, kako je naglasio, jedini način za okončanje rata u Siriji.

"Prvi izveštaji govore da je došlo do smanjenja nasilja, postoji i nekoliko izveštaja o sporadičnim borbama, ali je još prerano izvući konačan zaključak. Ne iznosim nikakav konačan zaključak", rekao je Keri.

Sergej Lavrov je izjavio da da nema razloga da ne veruje u obećanjima Džona Kerija. Istovremeno, Lavrov je izneo i skepsu koja postoji u Moskvi:

“Situacija na terenu pokazuje da je koalicija pod američkim vođstvom veoma nevoljna u razračunavanju sa al-Nusrom.”

Rusko-američki sporazum o prekidu vatre u Siriji stupio je na snagu u ponedeljak u 7 sati popodne po lokalnom vremenu, odnosno 6 sati po centralnoevropskom vremenu. Posmatračke grupe i mediji naveli su da su se borbe vodile do poslednjeg trenutka.

Glavna sirijska opziciona oružana grupa podržala je u saopštenju primirje, obećavši da će ga se pridržavati.

Sirijska armija saopštila je da će sedmodnevno primirje biti poštovano na celoj teritoriji zemlje, ali su u saopštenju na državnoj TV naveli da zadržavaju pravo da odgovore "na svaku formu kršenja prekida vatre od bilo koje naoružane grupe".

Još uvek se iščekuju pregovori za okončanje petogodišnjih sukoba u Siriji
Još uvek se iščekuju pregovori za okončanje petogodišnjih sukoba u Siriji

Pripadnici kurdske milicije u Siriji, takođe su poručili da će obustaviti operacije na terenu u skladu sa američko-ruskim sporazumom o prekidu vatre.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan najavio je da će humanitarna pomoć iz njegove zemlje krenuti za Alepo, najrazoreniji grad u ovom ratu, odmah pošto primirje stupi na snagu.

AP je objavio da je zamenik ministra spoljih poslova Rusije Mihail Bogadnov izjavio da bi mirovni pregovori za okončanje petogodišnjih sukoba u Siriji mogli biti nastavljeni narednog meseca.

On je dodao da će izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura odrediti datum početka novih pregovora pod pokroviteljstvom UN.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG