Dostupni linkovi

Novi sukobi oko Sirije


Sirijski dječak pomaže bebi da udahe kisik, prizor iz bolnice nakon navodnog kemijskog napada u gradu Douma kojeg drže pobunjenici, januar 2018.
Sirijski dječak pomaže bebi da udahe kisik, prizor iz bolnice nakon navodnog kemijskog napada u gradu Douma kojeg drže pobunjenici, januar 2018.

Rusija i Sjedinjene Američke Države ponovno su se sukobile na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog tvrdnji da snage Bashara al-Assada (Bašar el Asad) ponovno koriste kemijsko oružje u pobunjeničkim dijelovima zemlje.

Američka ambasadorica Nikki Haley (Niki Hejli) optužila je Rusiju da blokira istragu o mogućoj upotrebi kemijskog oružja usprkos "očitim dokazima desetaka žrtava".

"Rusija je odgodila usvajanje izjave i osudu jednostavne činjenice da su sirijska djeca ugušena plinom", rekla je Haley.

Rusija, koja provodi vojne operacije i podržava Assada od septembra 2015., odbacila je optužbe kao "klevetu".

"Posve je jasno da nam je cilj optužiti sirijsku vladu za uporabu kemijskog oružja iako nisu identificirani počinitelji", odgovorio je ruski ambasador Vasily Nebenzia (Vasilij Nebenzja).

Iz State Departmenta je kasnije saopćeno da su Sjedinjene Države "ozbiljno zabrinute" zbog daljnjih navoda o korištenju otrovnog plina od strane sirijskih snaga "kako bi se terorizirali nevini civile".

U izjavi se ističe kako Washington posjeduje dokaze o šest prijavljenih napada korištenjem kemijskog oružja u posljednjih 30 dana.

"Štiteći sirijski režim od odgovornosti, Rusija nije ispunila svoje obveze. Korištenje kemijskog oružja svih strana u Siriji mora se bez hitno zaustaviti. Ljudi iz Sirije pate, a ostatak svijeta to promatra", navodi se u saopćenju.

Sličnih optužbi, pa i demantija, između Moskve i Washingtona bilo u novembru prošle godine kada je Rusija stavila veto na prijedlog rezolucije oko nastavke istrage o tome tko je odgovoran za upotrebu kemijskog oružja u Siriji, čime je blokirana istraga.

Sirija je u više navrata zabranila upotrebu kemijskog oružja. Istraživački tim također je utvrdio da je ekstremistička militantna grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) odgovorna za napad otrovnim plinom 2015.

Rusija je Assadu dala ključnu diplomatsku potporu tokom rata, koristeći svoj utjecaj kao stalna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta kako bi zaštitila samog Asada i njegov režim od međunarodne osude i pritiska.

Moskva je također poduprla Assada na ratištu tokom sukoba koji je odnio stotine tisuća ljudskih života i prognao milijune iz svojih domova, i to pokretanjem kampanje zračnih udara na protivnike režima u 2015. godine, kao i jačanjem svog vojnog angažmana na terenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG