Dostupni linkovi

Sirija: Opozicija odbacila mogućnost pregovora sa Asadom


Demonstracije protiv Bašara al-Asada u Binišu blizu Idliba
Demonstracije protiv Bašara al-Asada u Binišu blizu Idliba
Sirijska opozicija odbacila je, na sastanku u Amanu, mogućnost dijaloga pre odlaska
predsednika Bašara al-Asada sa vlasti, navodi se u saopštenju koje je danas dostavljeno Frans presu.

Na sastanku u Amanu su "razmotrene mogućnosti da opozicija udruži napore kako bi se dobila potrebna medjunarodna i regionalna podrška, kao i podrška arapskih zemalja da se obori vlada" Bašara al-Asada, navodi se uoči sastanka Nacionalnog saveta, najveće opozicione koalicije, u nedelju u Dohi.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je ranije poručila da Nacionalni savet treba da postane "deo šire opozicione koalicije", koja bi uključivala "ljude unutar Sirije i druge". Sirijski nacionalni savet optužio je Vašington da želi da ga oblikuje po sopstvenoj volji.

Provladin sirijski dnevni list As-Saura u subotu je odbacio mogućnost pregovora sa Nacionalnim savetom.

Dnevnik navodi da je Nacionalni savet formiran iz "cionističkih krugova u Vašingtonu, Ankari, Dohi i Rijadu" i da ne predstavlja "poštene Sirijce koji će se suprotstaviti politici agresije i okupacije".

Opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila (OSDH) je u subotu da su pobunjenici pokrenuli ofanzivu za zauzimanje strateške vazduhoplovne baze Taftanaz na severu Sirije.

OSDH objavila je u subotu i video snimke na kojima provladini borci ubijaju zarobljene pripadnike pobunjeničkih snaga.

Objavljivanje ovih snimaka usledilo je nakon emitovanja video materijala na kojem je prikazano nasilje koje su počinili pobunjenici.

Prema podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune u martu prošle godine u sukobima u Siriji poginulo je više od 36.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG