Dostupni linkovi

Što je BiH bila nekad, to Sirija je danas


Besomučno razaranje: Alepo
Besomučno razaranje: Alepo

Stanje u Bosni i Hercegovini mnogo podsjeća na situaciju u Siriji i ono što BiH živi danas očekuje Siriju jednom kada i u toj zemlji zavlada mir. Zaključak je to grupe sirijskih novinara, predstavnika nezavisnih medija, koji ovih dana borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Predstavnici medija sa teritorija pod kontrolom opozicije u Siriji kažu da su se nezavisni mediji u toj zemlji dovoljno razvili, kako bi se mogli ravnopravno nositi sa medijima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, te da su odigrali značajnu ulogu u informiranju svjetske javnosti o tome šta se zaista događa u toj bliskoistočnoj državi.

Nakon nekoliko dana provedenih u Bosni i Hercegovini, gdje borave na treningu o novinarstvu, odgovornom izvještavanju i radu u medijima u ratnim i poslijeratnim okolnostima, grupa novinara iz Sirije, etničkih Kurda i Arapa, kažu da ih situacija u BiH podsjeća na stanje u njihovoj zemlji.

Nema željenog mira

Zato novinar Siruan Hadsch Hossein, predstavnik Arta FM radija, sa sjeveroistoka Sirije, smatra kako je posjeta Bosni i Hercegovini veoma važno iskustvo.

„Jer, ono što vi imate danas kao iskustvo, mi ćemo imati sutra u Siriji. Zato je veoma važno da naučimo iz vašeg iskustva, iz vaše situacije. Za nas je ovdje jasno da je prije 20 godina rat stao, ali ipak nemate mir kakvog želite imati“.

Sirijski novinari su boravili i u Mostaru, gradu koji je još uvijek – i dvadesetak godina nakon rata – više-manje etnički podijeljen, gdje su se susreli sa kolegama iz multietničkog mostarskog Kluba novinara Udruženja/Udruge BH novinari.

Neizbježna poređenja: Faruk Kajtaz
Neizbježna poređenja: Faruk Kajtaz


„Mislim da je ovo dobra prilika da, na neki način, sumiramo sve sličnosti i razlike između izvještavanja u ratu i miru, pogotovo jer je Bosna i Hercegovina prošla sličan proces poput onoga koji se trenutno nažalost događa u Siriji“, kazao je predsjednik Kluba novinara Mostar, Faruk Kajtaz.

Kajtaz tako podsjeća da je u BiH protekli rat ostavio užasne posljedice, koje se osjećaju i dan-danas. „Međutim, korak po korak, stanje se poboljšavalo. Ono ni danas nije idealno, međutim, čini mi se da smo naučili živjeti sa svim našim problemima i razlikama“, dodao je Kajtaz.

„Rat je uvezen u Siriju“

Upravo to, šta tu zemlju očekuje nakon završetka rata, takođe zanima novinare iz Sirije. Novinar Siruan Hadsch Hossein ističe kako će i u Siriji rat stati jednog dana, te će se ta zemlja suočiti sa mnogo problema. Kaže da je narod u Siriji umoran od rata, koji oduzima mnogo energije, ali očito i mir zahtijeva još više energije, ali mir nema alternativu.

„Mi, Sirijci, mi nikada nismo željeli rat. Rat je uvezen izvana u Siriju. Radikalizam je uvezen izvana u Siriju. Sve što danas vidite u Siriji nije sirijski proizvod, nego dolazi izvana: iz Evrope, Amerike, Rusije, arapskog svijeta“.

Sirija je umorna od rata: Mazen Yassouf i Siruan Hadsch Hossein
Sirija je umorna od rata: Mazen Yassouf i Siruan Hadsch Hossein


Sirijski novinari kažu da su nezavisni mediji u toj zemlji, nakon decenija kontrole režima nad medijima, uspostavljeni prije više od pet godina. Novinar Mazen Yassouf, sa još jedne od nazavisnih sirijskih radijskih stanica, objašnjava:

„Na početku sirijske revolucije, koja je počela u martu 2011. godine, nezavisni sirijski mediji odigrali su veliku ulogu u prenosu informacija o stanju u Siriji vanjskom svijetu. Davali su prave informacije u inostranstvo o onome što se dešava u zemlji. Mladi ljudi su uz pomoć tehnologija, kamera i pametnih telefona, uspjeli informisati međunarodnu javnost o tome šta se dešava u Siriji. Međutim, poslije većina novinara i medijskih aktivista morali su pobjeći iz Sirije iz sigurnosnih razloga i napada na njih od strane režima.“

Razvilo se nezavisno novinarstvo

Predstavnici medijske grupacije iz Sirije, koju su sami osnovali novinari iz nezavisnih medija, kažu kako sada postoji saradnja između novinara u Siriji, te onih koji trenutno žive u susjednim zemljama. Mazen Yassouf naglašava:

„Nezavisno novinarstvo u Siriji se u posljednjih pet godina veoma razvilo. Danas, radi posao iste jačine poput režimskih medija, što znači da su dovoljno jaki kako bi bili sposobni da odigraju svoju ulogu koja je potrebna.“

Inače, predstavnici nezavisnih medija iz Sirije raspolažu informacijom da je u dosadašnjem toku krvavog sukoba u toj zemlji ubijeno čak 380 novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG