Dostupni linkovi

Oko 7.000 djece osumnjičenih militanata 'Islamske države' i dalje zarobljeno u kampovima u Siriji


Slika iz kampa al-Hol, 14. septembar 2021.
Slika iz kampa al-Hol, 14. septembar 2021.

Oko 7.000 djece čiji su roditelji osumnjičeni da su bili militanti terorističke organizacije "Islamske države" i dalje je zarobljeno u kampovima na sjeveroistoku Sirije i u opasnosti su od napada i nasilja, upozorila je nevladina organizacija Save the Children i naglasila da djeca moraju biti vraćena u domovinu.

Od teritorijalnog poraza "Islamske države" u Siriji 2019. godine, porodice osumnjičenih militanata zatočene su u kampovima Al-Hol i Roj pod kontrolom Kurda. Riječ je uglavnom o djeci i ženama, a procjenjuje se da u kampu ukupno živi oko 56.000 osoba.

"Ova djeca su zarobljena u očajnim uvjetima i svakodnevno su izložena riziku", rekao je Matt Sugrue iz Save the Children, dobrotvorne organizacije koja radi u kampovima. "Nema vremena za gubljenje".

Kampovima upravljaju Sirijske demokratske snage u kojima dominiraju Kurdi, a više od 10.000 stranaca iz oko 60 zemalja drže se u posebnom dijelu.

U 2021. godini u Al-Holu je umrlo 74 djece, od kojih je osmero ubijeno, navodi Save the Children.

Ujedinjene nacije su prošlog mjeseca osudile "brutalno ubistvo" dvije Egipćanke čija su tijela pronađena u kanalizaciji u Al-Holu, a dobrotvorna organizacija Doktori bez granica opisala je kamp kao "džinovski zatvor".

Rekordnih 517 žena i djece vraćeno je 2022., što predstavlja povećanje od 60 posto u odnosu na godinu prije, ali Sugrue je pozvao da se ti napori "održe i pojačaju".

"Ovim tempom kojim idu strane vlade, vidjet ćemo da neka djeca postanu odrasli prije nego što budu u stanju da napuste ove kampove i vrate se kući", rekao je on.

Ukupno 1.464 žena i djece do sada je vraćeno u svoje matične zemlje od 2019. godine, prema Save the Childrenu.

"Srce mi se slama kada vidim kako moja djeca rastu na ovom mjestu, lišena obrazovanja", rekla je 32-godišnja Mariam, majka petero djece iz Tunisa koja živi u Al-Holu, čije je svjedočenje zabilježio Save the Children.

U broj od 7.000 djece nisu uračunata djeca Sirijaca i Iračana u kampu, procjene su da je riječ o desecima hiljada ove djece. Osim porodica osumnjičenih militanata, u kampu žive i izbjeglice i raseljene osobe.

Sirija je devastirana u više od 11 godina brutalnog sukoba i velika područja zemlje ostaju van kontrole vlade.

Kurdske vlasti na sjeveroistoku više puta su pozivale zemlje da vrate svoje građane, ali strane vlade su ih uglavnom primale samo sporadično, bojeći se sigurnosnih prijetnji i domaće političke reakcije.

Priča jedne Sarajke: Čekanje na unuku iz Sirije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG