Dostupni linkovi

Sirija tvrdi da je bivši poslanik ubijen izraelskom snajperskom vatrom


Sirijski parlament (arhivska fotografija)
Sirijski parlament (arhivska fotografija)

Sirijski mediji su objavili danas (17. oktobar) da je Izrael ubio jednog Sirijca koji je ranije nekoliko puta bio u izraelskom zatvoru.

Kako je navedeno, 54-godišnji Midhat Saleh je otišao u Siriju godinu dana pošto je odslužio kaznu u izraelskom zatvoru 1998.

On je bio poslanik u Parlamentu Sirije do 2005. godine, a kasnije savetnik Vlade u Damasku o Golanskoj visoravni.

Ubistvo se navodno dogodilo u subotu u sirijskom selu Ein el Tineh naspram Maždal Šamsa, mesta na izraelskoj strani granice.

Područje u kome je Ein el Tineh je pod sirijskom kontrolom, ali obaveštajni izveštaji pokazuju da je proiranski Hezbolah učvrstio svoje prisustvo tamo uz pomoć Damaska, naveli su izraelski mediji.

Sirijska novinska agencija SANA je sinoć javila da je bivši poslanik ubijen snajperskom vatom s izraelske strane granice, dok su drugi mediji javili da se to dogodilo u udaru iz vazduha ili drona.

Vlada Sirije je ubistvo osudila, označivši ga "kukavičkim i zločinačkim aktom".

Bez komentara izraelskih zvaničnika

Izraelski vojni portparol odbio je da bilo šta komentariše.

Asošiejted pres danas navodi da bi ubistvo sirijskog Druza navodno snajperskom vatrom moglo da označi novu fazu u ratu Izraela protiv iranskog učvršćivanja u susednoj Siriji.

Izraelski mediji su naveli da je Saleh pomagao iranskoj vojsci protiv Izraela.

I mada nema komentara izraelske vojske, ukoliko je tačna sirijska tvrdnja da je Saleh ubijen snajperskom vatrom biće to prvi put da je neko povezan s Iranom ubijen preko granice.

Izrael je više puta naglasio da neće tolerisati stalno iransko vojno prisustvo u Siriji i izveo je desetine udara na navodne iranske isporuke oružja i vojne mete u Siriji u proteklim godinama.

Jevrejska država je osvojila Golan od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirala tu stratešku teritoriju.

Veći deo sveta ne priznaje aneksiju ali je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa proglasila tu teritoriju delom Izraela.

Saleh je rođen na delu Golana pod izraelskom kontrolom u Maždal Šamsu.
Tamo živi mala zajednica Druza i ima dobre odnose s Izraelom ali mnogi Druzi su lojalni Siriji između ostalog zato što imaju rođake na drugoj strani granice.

Izraelski vojni komentatori su rekli da je Saleh bio umešan u pomoć Iranu u cilju da se učvrsti duž granice.

Ta zemlja je poslala hiljade vojnika da pomognu vojsci predsednika Sirije Bašara Asada u građanskom ratu.

Bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Goira Eiland rekao je da, ako je Izrael ubio Salaha, to bila poruka Irancima, a ne akt osvete.

Ima i drugih mišljenja da su odnosi Saleha sa šiitskim Hezbolahom bili napeti jer se protivio aktivnosti te organizacije na Golanu, tako da ne mora da znači da je Izrael uopšte bio umešan.

Joel Guzanski koji je to rekao objasnio je međutim da je Izrael, ako je zaista ubio Saleha iz snajpera, poslao snažnu poruku Iranu i Siriji o njihovim aktivnostima duž izraelske granice, odnosno da postoje razni načini i tehnike, te da ih posmatra.

Izvor: Beta

XS
SM
MD
LG