Dostupni linkovi

Francuska vratila 35 djece i 16 majki iz sirijskih kampova


Jedan od najvećih kampova je Al-Hol kojim upravljaju Kurdi, u kojem se nalaze rođaci osumnjičenih boraca grupe Islamska država u sjeveroistočnom pokrajini Hasakeh, 14. septembar 2021.

Francuska je vratila 35 djece i 16 majki iz kampova u Siriji u kojima su zatvoreni članovi porodica osumnjičenih džihadista takozvane Islamske države, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

"Francuska je danas preduzela povratak u zemlju 35 francuskih maloljetnika koji su bili u kampovima na sjeveroistoku Sirije. Ova operacija uključuje i povratak 16 majki iz istih kampova", navodi se u saopštenju.

Maloljetnici su predati službi za zaštitu djece dok će se majke suočiti sa sudskim postupcima.

Francuska je do sada odbijala repatrijaciju svojih građana u velikom broju, navodeći kao razlog sigurnosne probleme, naročito nakon niza napada džihadista, uključujući napade na Pariz u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 osoba.

Prije ove posljednje repatrijacije, Francuska je od 2016. vratila 126 djece u domovinu u skladu sa politikom prema kojoj se zahtjevi analiziraju sporim tempom od slučaja do slučaja.

Procjenjuje se da je u zatvorima u Siriji, dijelu zemlje koji kontrolišu kurdske snage, hiljade zatvorenika iz više od 50 zemalja.

Tačan broj maloljetnika nije poznat.

Jedan od najvećih kampova za strane državljane u Siriji je Al-Hol kojim upravljaju Kurdi.

Od 2019. godine, kada je okončan sukob s oružanom grupom "Islamska država" u Siriji, oko 60.000 Sirijaca, Iračana i državljana trećih zemalja, uglavnom žena i djece, zatočeno je u kampu Al-Hol.

U kampu su smješteni pojedinci različitog stepena pripadnosti IS-u, ali i hiljade osoba bez ikakve povezanosti koji su hrlili u logor bježeći od sukoba.

"Države s državljanima u Al-Holu moraju poduzeti značajne mjere kako bi okončale užase u kampu i vratile u domovinu desetke hiljada djece koja tamo žive", saopćeno je ranije iz Amnesty Internationala.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG