Dostupni linkovi

Čekajući u Kladuši poziv sina sa sirijskog ratišta


Roditelji Ibre Ćufurovića, otac Šefik i majka Zekija.
Roditelji Ibre Ćufurovića, otac Šefik i majka Zekija.

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše jedan je od 90 bh. državljana na INTERPOL-ovoj potjernici zbog ratovanja u Siriji i Iraku i njegovi roditelji iznose svoju stranu priče o njegovom odlasku.

U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca iz BiH, poginulo ih je oko 60, u BiH se vratilo njih oko 50, a, prema podacima iz decembra 2017. godine, 12 je na izdržavanju zatvorske kazne zbog učešća na stranom ratištu.

Ibro se od odlaska u Siriju 2013. majci Zekiji javljao rijetko, a kontakt s ocem Šefikom prekinuo je i prije odlaska iz BiH.

Njegova majka kaže da je dobila dojavu da joj je sin otišao u Siriju.

"Kako, na koji način, ja ne znam, samo ga je nestalo iz Bosne“, ispričala je.

Ibro je u Siriju otišao iz kuće Bilala Bosnića, tzv. vođe selefija u BiH koji je na Sudu BiH osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organizovanjem terorističke grupe.

Ibrin otac svjedočio je na Sudu i potvrdio da je njegov sin bio u Bosnićevoj kući prije nego je napustio BiH.

"On mi je sin. Bio je dobar đak. Hranio sam ga i ja i njegova mati. Učenik je bio, imao je pohvale od profesora i išao je na to vjersko predavanje. I tu je imao ocjene dobre. I sad, kako se on upoznao s tim Bilalom Bosnićem, nije mi jasno. I onda taj njegov savjet, mene je ovdje maltretirao i to, da sam ja nevjernik, ovo ono, i onda otišao je kod toga Bilala Bosnića čuvati koze i ovce“, rekao je Šefik Ćufurović.

Nakon što je napustio BiH, Ibrina porodica se raspala. Otac živi sam u Slapnici, a majka s dva Ibrina brata u Rajnovcu kod Velike Kladuše.

"Meni se on nikad neće ni javiti. Ja to znam. Jer je on tako zalupan, kad ja umrem neće mi klanjati dženazu, ja sam onda rekao: 'Hej, kad si toliko kulturan, toliko pametan, pokupi te svoje vjerske knjige i haj' toj svojoj braći',“ kaže Ibrin otac.

Majka Zekija priča kako se Ibro i njoj rijetko javljao.

"Javljao se malo porukama, mislim telefonom se javljao, malo smo se čuli par puta, i onda nije mi se dugo javio."

Posljednji put se javio putem Crvenog križa u maju 2018. godine. Tada je Ibro, pretpostavlja se, već bio u zatvoru na sjeveru Sirije, među stotinama drugih stranih državljana pripadnika terorističkih grupa gdje čekaju da ih države porijekla preuzmu i procesuiraju na domaćim sudovima.

"Vidjela sam da piše da on ima svoju ženu, da ima sina, ja ih ne znam... Ja bih ih voljela upoznati, i voljela bih da se svačiji vrate kući. Da budu živi i zdravi, pa i moji. Kao da bih se ponovo rodila na ovaj svijet. Zagrlila bih i izljubila... i jako ih stisla u svoj zagrljaj kao majka. To su moja djeca,“ poručila je Ibrina majka Zekija.

VIDEO: "Roditelji bosanskog militanta na sirijskom ratištu", možete preuzeti preko opcije 'embed'

XS
SM
MD
LG