Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšena četiri bivša pripadnika Armije BiH


Službenici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili su jutros Nedžada Hodžića, Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića koji se sumnjiče da su izvršili ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Oni su osumnjičeni da su na području sela Trusina u općini Konjic, 16. aprila 1993. godine sudjelovali u izvršenju krivičnog djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti.

Tog dana, izvršen je napad na selo Trusina kojeg su izveli pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH pod nazivom “Zulfikar” i pripadnici 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica". Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina, tokom kojeg su pripadnici ovih jedinica ubili devetnaest civila, ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

Ove četiri osobe uhapšene su na području Mostara, Bihaća, Mostara i Konjica.

Pripadnici SIPE vrše pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji sumnja da bi se u njima mogli nalaziti dokazi važni za ovaj krivični postupak.

Agencije prenose da pripadnici SIPE uz asistenciju MUP-a HNK provode akciju i na nekoliko lokacija u selima Buturović polje i Trusina kod Konjica.

U akciji koju je jutros izvela Agencija za istrage i zaštitu BiH pretresen je stan bivšeg generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića, a nezvanično se saznaje da se radi o prikupljanju informacija u vezi sa zločinima na području Trusine.
XS
SM
MD
LG