Dostupni linkovi

U BiH hapšenja zbog krijumčarenja droge


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (Ilustrativna fotografija)
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (Ilustrativna fotografija)

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su nekoliko osoba, osumnjičenih za krijumčarenje oko 15 kilograma droge "speed", saopćeno je iz Tužilaštva BiH u petak, 22. aprila.

Među osumnjičenima je i policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a u saopćenju je navedeno da je riječ o drogi koja na ilegalnom narko-tržištu u BiH i inostranstvu dostiže vrijednost od više desetina hiljada KM.

Osumnjičeni se terete da su, početkom ove godine, organizirali grupu za trgovinu drogom, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima.

Cilj je bio krijumčarenje većih količina droge i stjecanje nezakonitr imovinske koristi.

S obzirom na to da je među osumnjičenima i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, postoje i elementi koruptivnog djelovanja i zloupotrebe policijskih ovlaštenja i saznanja, kaže se u saopćenju.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predani postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Akcija je provedena prema nalogu Tužilaštva BiH, uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska i Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u Federaciji BiH).

Iz SIPA-e su ranije saopćili da su u četvrtak, u okviru operativne akcije "Dijamant", na području Gradiške, Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresali stambene objekte na sedam lokacija, te da su uhapšene četiri osobe.

XS
SM
MD
LG