Dostupni linkovi

Singapur pogubio Malezijca uprkos žalbi zbog njegovog intelektualnog invaliditeta


Bdjenje za Nagaenthrana Dharmalingama u parku u Singapuru u znak protesta protiv njegove planirane egzekucije, 25. april 2022.
Bdjenje za Nagaenthrana Dharmalingama u parku u Singapuru u znak protesta protiv njegove planirane egzekucije, 25. april 2022.

Singapur je 27. aprila pogubio Malezijca osuđenog za trgovinu drogom uprkos apelima da bude pomilovan na osnovu njegovog intelektualnog invaliditeta, izvijestila je njegova porodica, u slučaju koji je privukao međunarodnu pažnju.

Nagaenthran Dharmalingam (34) bio je osuđen na smrt više od decenije zbog trgovine 44 grama heroina u Singapur, koji ima neke od najstrožih zakona o narkoticima u svijetu.

Advokati Nagaenthrana su uložili više žalbi na njegovo pogubljenje, navodeći da ima intelektualni invaliditet.

Njegov brat Navin Kumar (22) rekao je telefonom da je pogubljenje izvršeno te da će tijelo biti vraćeno u Maleziju u kojoj će, u gradu Ipohu, biti ukopano.

Sud u Singapuru je 26. aprila odbio pravni prigovor koji je iznijela Nagaenthranova majka, otvarajući put za pogubljenje vješanjem.

Na kraju saslušanja 26. aprila, Dharmalingam i njegova porodica posegnuli su kroz rupu u staklenoj pregradi kako bi se čvrsto uhvatili za ruke dok su plakali. Njegovi povici "ma" mogli su se čuti u sudnici.

Vlasti Singapura obično ne komentiraju pogubljenja.

Oko 300 ljudi održalo je 25. aprila bdjenje uz svijeće u parku u Singapuru u znak protesta protiv planiranog pogubljenja.

Grupa za borbu protiv smrtne kazne Reprieve je u saopćenju opisala pogubljenje kao "tragičnu grešku pravde", ali je dodala da smatra da bi to mogao biti "prelomni trenutak" za ukidanje prakse smrtne kazne u Singapuru.

Bdjenje je održano uvečer 26. aprila i ispred Visoke komisije Singapura u Kuala Lumpuru, apelirajući na pomilovanje, a jedan demonstrant je nosio plakat sa natpisom "Singapur, poštedi Nagaentrana omče".

Slučaj Nagaenthrana privukao je pažnju u svijetu, a grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda i britanski milijarder Richard Branson pridružili su se malezijskom premijeru i aktivistima za ljudska prava kako bi pozvali Singapur da mu ublaži kaznu.

Njegovi advokati i aktivisti rekli su da je Nagaenthranov koeficijent inteligencije (IQ) 69, nivo koji se smatra za intelektualni invaliditet. Međutim, sudovi su utvrdili da je Nagaenthran znao šta je radio u vrijeme zločina i zaključili da nema prihvatljivih dokaza koji ukazuju na bilo kakvo pogoršanje njegovog psihičkog stanja.

Malezijska vlada je u saopćenju navela da poštuje pravni sistem Singapura, ali je navela da je poslala još jedno pismo u kojem traži od singapurske vlade da preispita i ublaži kaznu.

Iako Malezija ima slične kazne za trgovinu drogom, zemlja je uvela moratorij na sva pogubljenja od 2018. godine, u iščekivanju napora da reformira zakone o smrtnoj kazni.

"Vlasti Singapura moraju odmah zaustaviti trenutni val pogubljenja i hitno preispitati zakone o upotrebi smrtne kazne, s ciljem njenog ukidanja, u svjetlu ovog šokantnog slučaja", navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.

Vlada Singapura kaže da je smrtna kazna sredstvo odvraćanja od trgovine drogom i većina njenih građana podržava ovakav tip kazne.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG