Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sindikati pokreću pokret otpora


Predsjednici pet najvećih sindikalnih središnjica, 01. lipanj 2010. Fotografije uz tekst: Enis Zebić
Sindikati već 9. lipnja kreću u prikupljanje 450 tisuća potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma protiv vladinog prijedloga izmjena Zakona o radu, čije bi usvajanje uništilo sustav kolektivnog pregovaranja.

Iako do sada nitko nije uspio prikupiti potpise 10 posto biračkog tijela potrebnih za raspisivanje referenduma, ne sumnjam da ćemo ovoga puta uspjeti, kazao je koordinator sindikalne akcije, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

„Iako su prerigidne odredbe, učinit ćemo sve da u 15 dana prikupimo potrebne potpise, da primoramo vlast da reterira.“


Umjesto da Vlada predlaže ograničavanje važenja kolektivnih ugovora na svega šest mjeseci od prestanka njihovog važenja, čime faktički upućuje poslodavcima poziv na jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora i radnike izručuje na milost i nemilost poslodavcu, Matijašević pita – a zašto nije usvojen sindikalni zahtjev da se kazni poslodavce koji ne isplaćuju plaće, jer je 80 tisuća hrvatskih radnika u takvoj situaciji, ili pak sindikalni zahtjev da se sklopi opći kolektivni ugovor koji bi štitio i sindikalno organizirane i one neorganizirane, i one u malim i one u velikim firmama.

Ana Knežević i Ozren Matijašević
Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević podsjetila je kako Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju, a tamo se sve rješava kolektivnim ugovorima, koje hrvatska Vlada upravo želi svesti na minimum. Vlada je očito izabrala stranu, kazala je.

„Vlada se sa ovim potezima stavlja isključivo na stranu liberalnog kapitala, kojem nikada dosta profita i nikada radnička prava nisu toliko mala i niska da ne bi mogla biti još niža.“


Ugristi kapitaliste


I predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever usprotivio se vladinim neoliberalnim potezima po receptu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

„Nećemo dopustiti nikome da nas razjedinjava, pa ni sebi samima, što smo često puta prije činili. Ovim danas pokrećemo pokret otpora protiv ovakvog ponašanja vlasti i poslodavaca, koji će trajati sve dotle dok ne dobijemo ono zbog čega smo pokrenuli ovaj posao.“

Nećemo dopustiti nikome da nas razjedinjava, pa ni sebi samima, što smo često puta prije činili. Ovim danas pokrećemo pokret otpora protiv ovakvog ponašanja vlasti i poslodavaca, koji će trajati sve dotle dok ne dobijemo ono zbog čega smo pokrenuli ovaj posao.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš upitao je Vladu zašto predloženim izmjenama Zakona o radu kažnjava radnike, jer – po Vladinom prijedlogu – ako radnik sa 60 godina starosti dobije otkaz, ne ide na burzu, već mora u mirovinu sa 20 posto manjom mirovinom?

„A zašto Vlada ne bi kaznila onoga tko ima oglancanu 'špičok' cipelu? Zašto on ne bi platio tih pet godina? Puno puta su ugrizli za srce hrvatski narod, neka konačno ugrizu kapitaliste za srce! A njihovo srce će osjetiti ugriz jedino ako ih taknete u žiro-račun i imovinu! Nema kod njih drugog srca! Samo novac ako im taknete – to je ono što je za njih bolno!“


Sindikati su napustili Gospodarsko-socijalno vijeće jer su o vladinim mjerama u principu saznavali iz novina, umjesto da ih se usuglasi sa sindikatima. Premijerka ih je pozvala da se vrate za stol, i susret je načelno dogovoren, kaže Matijašević, ali – pod jednim uvjetom.

„Ukoliko predsjednica Vlade i odredi termin održavanja tog sastanka, na njega ćemo se odazvati jedino uz preduvjet da se povuče ovaj sramni i nakaradni prijedlog izmjena Zakona o radu.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG