Dostupni linkovi

Najveća akcija društvene solidarnosti ikad


Plakati za referendum, 22. lipanj 2010. Fotografije uz tekst: Enis Zebić
Plakati za referendum, 22. lipanj 2010. Fotografije uz tekst: Enis Zebić
Koordinacija sindikalnih središnjica nastavlja sa prikupljanjem potpisa za organiziranje referenduma protiv izmjena Zakona o radu, kojima bi se osjetno suzilo mogućnost kolektivnog pregovaranja. Ovo je najveća akcija društvene solidarnosti ikada organizirana u Hrvatskoj, rečeno je sindikalnoj konferenciji za novinare.

Koordinacija sindikalnih središnjica nije u utorak mogla potvrditi pisanje nekih medija kako je prikupljeno 450.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma protiv Vladinog prijedloga izmjena Zakona o radu.
Ovo je akcija hrvatskih građana za opće dobro, a opće dobro – uvjereni smo – nema ni desni ni lijevi predznak.

Prikupljanje potpisa nastavlja se još u utorak i srijedu, a aktualni koordinator sindikalnih središnjica, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kazao je kako u prikupljanju potrebnih 10 posto potpisa ukupnog broja birača sudjeluju aktivisti Hrvatske stranke umirovljenika, mladi Socijaldemokratske partije i Glavaševe stranke, aktivisti izvanparlamentarne Zelene liste, izvanparlamentarne lijeve Socijalističke radničke partije, izvanparmalentarne desne Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević i mnogi drugi.

„S obzirom da vidite među strankama koje su nam pomogle raspon od krajnje ljevice do krajnje desnice, to je najbolji dokaz da ova sindikalna akcija nije ispolitizirana i nije u korist nijedne političke opcije u Hrvatskoj. Ovo je akcija hrvatskih građana za opće dobro, a opće dobro – uvjereni smo – nema ni desni ni lijevi predznak.“

"Za prava radnika"

Dragutin Lesar i Krešimir Sever, 22. lipanj 2010.
Bivši sindikalist, a sada čelnik nove stranke Hrvatski laburisti – stranka rada Dragutin Lesar dostavio je sindikalnoj koordinaciji 80.006 potpisa, što je - kako je kazao - njihov doprinos najvećoj akciji društvene solidarnosti ikada organiziranoj u Hrvatskoj.

„Ja ću ove riječi 'društvena solidarnost' ponavljati tako dugo dok ih svi u Hrvatskoj ne upamte, jer se ovom akcijom ne brane samo naša prava – mene osobno ili bilo kog čovjeka. Ova je akcija pokazala da su građani Hrvatske spremni braniti i tuđa prava, jer su potpisivali i umirovljenici, i nezaposleni i oni koji nemaju kolektivne ugovore. Shvatili su da po prvi puta imaju mogućnost promijeniti odluku političke elite.“

Ovoliko velik odaziv pokazuje da građani žele da se njihov glas čuje i inače, a ne samo u vrijeme izvora, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

„Pred izbore ih se zavarava, na izborima ih se pita, a poslije izbora im se četiri godine govori kako su ovi koji su na vlasti izabrani, pa sada u njihovo ime imaju pravo raditi što hoće. Ovim svojim potpisima građani su dali potpis i za to da ih netko u ovoj zemlji treba nešto pitati, jer na to imaju iskonsko pravo kao građani ove zemlje. Otuda ovoliko mnogo potpisa!“

Prikupljanje potpisa protiv izmjena ZOR-a na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, 22. lipanj 2010.
Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića zapitali smo građane – zašto su dali svoj potpis za organiziranje referenduma protiv izmjena Zakona o radu. Evo odgovora.

„Isto sam radnik i mislim da je taj referendum dobra stvar.“


RSE: Znate li koje izmjene Vlada predlaže?

„Muž mi je objasnio da se ukidaju neke stvari oko kolektivnog ugovora.“
„Mislim da je to prvi princip demokracije da se pokaže ovoj Vladi da u ovoj zemlji ima ljudi koji misle.“
„Pa već su nam uskratili hrpu prava, i – to je to!“
„Zato što sam uvijek za radnička prava i ne bih htjela da se to oduzme.“
„Za prava radnika. Ja sam u mirovini, ali želim da naša djeca imaju određena prava koja su radnici do sada imali.“
„Da jednom – osim što pričamo – budemo pravo demokratsko društvo! Za to sam se borio, za to ću se i dalje boriti.“

Pročitajte i ovo:
Nezadovoljstvo izmjenama ZOR-a veliko, promjene nisu vjerojatne
XS
SM
MD
LG