Dostupni linkovi

Hrvatska: Sindikati uvjereni u uspjeh referenduma


Čelnici sindikata u Hrvatskoj
Čelnici sindikata u Hrvatskoj
Šefovi četiri sindikata javnih službi uvjereni su u uspjeh referenduma na kojem se njihovi članovi izjašnjavaju prihvaćaju li Vladin prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora, kojim se smanjuju primanja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i znanosti. Vlada im je već smanjila plaće, a najavljuje i nove rezove.

Ako članstvo kaže da je Vladin prijedlog dobar, odlazimo u Vladu potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, a ako članstvo odbije Vladin prijedlog, sjest ćemo i dogovoriti što dalje, rečeno je na konferenciji za novinare posljednjeg dana referenduma na kojem 64.000 zaposlenih u javnom sektoru – školstvu, zdravstvu i znanosti odlučuje o Vladinom prijedlogu kojim bi im se u ovoj i sljedećoj godini osjetno smanjilo primanja.

„Protiv nas su kupljeni mediji, nesposobna Vlada i dio izdajničkih sindikata,“ kaže predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

„Morate priznati da protivnik nije nimalo mali, i da smo doista David protiv Golijata! A svi ovi koji pljuju po nama – od tih izdajničkih sindikata preko Vladinih bezveznjaka do ovih kupljenih i naručenih medijskih kerbera - neka pljuju! Ja ću im samo odgovoriti rečenicom čuvenog aforističara Jerzyja Leca - pljuvanjem ne možete ugasiti vatru!“

Čelnici četiri sindikata javnog sektora odbili su potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, a na referendumu njihovi članovi daju potporu svom vodstvu, ili pak zaokružuju da prihvaćaju Vladine prijedloge - neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, neisplata regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, prepolovljena jubilarne nagrade i bitno smanjena naknadu za prijevoz.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović apelira da javne službe prihvate Vladine prijedloge.

„Izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora kako ih je Vlada predložila garantiraju prosvjetnim radnicima da njihov status u hrvatskom društvu bude bolji nego što je to bio do sada. Stoga ih ja pozivam da daju podršku izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora i sigurno će biti zadovoljni sa svime što će nakon toga Vlada poduzimati.“

Sindikati ne izlaze sa procjenama rezultata referenduma, ali sudeći prema izjavama zaposlenih u javnim službama, jasno se vidi otkud vjetar puše.

„Već 35 godina stalno imamo neke probleme vezano uz prosvjetu. I sada će se na nama uštedjeti, a 35 godina se štedi“, rekao nam je jedan od sagovornika.

„Ne treba uzimati uvijek najslabijima, već treba udriti malo na jače i bogatije. Međutim, izgleda da se ova Vlada, kao i ona prethodna, boje udariti na bogatije. Najlakše je zaviriti u džep siromašnima“, mišljenje je jednog Zagrepčanina dok njegov sugrađanin kaže: „Ovo sada je stvarno dno dna! Postavlja se pitanje: kakvu mi poruku šaljemo djeci – treba li ići u školu ili ne treba – ako nam se smanje primanja.“

Ribić optužuje Vladu da zastrašuje i pritišče javne službe tamo gdje su najosjetljiviji – kada je najavljen referendum, Vlada je bez suvislog obrazloženja smanjila prosvjeti plaće, a sada najavljuju dodatno smanjivanje plaća javnom sektoru, bez obzira na rezultate referenduma.

„U svakom slučaju, smanjenja će biti. A kojim mehanizmom – to ćemo odlučiti. Je li to koeficijent, je li to osnovica, je li to nešto drugo. U svakom slučaju, u ovom trenutku gospodarski uvjeti su znatno promijenjeni. Meni je jako žao što to netko ne može prihvatiti, ali to je jedno neodgovorno ponašanje prema državi i prema njenim građanima", kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Iz svega toga Ribić je o odnosu sindikata i Vlade izvukao samo jedan zaključak.

„Nismo socijalni partneri, već je to preraslo u socijalno neprijateljstvo. Ne zahvaljujući nama, već zahvaljujući nekompetentnim i neotesanim ljudima iz vlasti. Oni su nepripremljeni za vlast. Doveli su ljude koji o svom poslu na ministarskim mjestima nemaju pojma!“
XS
SM
MD
LG