Dostupni linkovi

Sindikati najavili protest, traže spas za preduzeća


Ikarbus je jedna od firmi u restrukturiranju, kojima preti gašenje
Ikarbus je jedna od firmi u restrukturiranju, kojima preti gašenje
Radnici preduzeća u restrukturiranju okupiće se na velikom protestu u Beogradu 24. januara ako do tada vlast ne odustane od predloga zakona o privatizaciji i stečaju. Sporni akti su u skupštinskoj proceduri zbog čega sindikati žurno spremaju nove akcije.

Novi zakoni, kako tvrde radnici, ostaviće bez posla od 60.000 do 100.000 ljudi. Sindikalni lideri metalske industrije u poslednjem trenutku okupili su se u centrali Beogradu u pokušaju da spasu što se spasti može, a na glasanju su bili jednoglasni – štrajkovi i protest do povlačenja spornih zakona.

“Članovi sindikalne uprave su za. I svi ostali su za. Nema niko protiv. Konstatujem da ćemo 24. januara održati veliki protest na Trgu Nikole Pašića. Krajnje je vreme bilo da to uradimo.”

Sindikati, koje deo javnosti i zaposlenih često optužuju da se više bave nabavkama polutki mesa i zimnice nego borbom za prava radnika, tako su rešili da se na ulici suprotstave opasnosti koja se nadvila nad propalim firmama a na beogradskom susretu čuli su se i predlozi da se u znak protesta blokira i autoput u Beogradu.

Oko 250 sindikalaca prošetalo je do Skupštine i zgrade Vlade Srbije gde su predali zahteve, a neki od njih za RSE su rekli da strahuju da će uskoro ostati bez posla:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

Paket novih mera, oličen u zakonima o radu, privatizaciji i stečaju, najveću neizvesnost donosi zaposlenima u firmama u restrukturiranju jer će od 180 takvih preduzeća ona koja ne mogu da nađu strateškog partnera morati u stečaj i likvidaciju.

Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca, kaže da je time vlast sindikate prinudila na proteste.

“Ne znam šta će od svega biti. Ne znam da li će poslušati narod i povući ove zakone. Samo znam da su pogubni za radnike. Još dva ili tri meseca će neka preduzeća raditi, posle toga sledi propast. Neki u vlasti hoće da ugase preduzeća u restrukturiranju i da nas ostave bez posla da bi ovde napravili tržište za proizvode onih koji stoje iza njih. Oni imaju silu ali naš je zadatak da se na protestu okupimo u najvećem mogućem broju. Ako treba na ulici da postavimo čadore, onda ćemo postaviti čadore", poručuje Vujović.

Prema prognozi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, 2014. godina biće još dramatičnija nego što većina očekuje jer bi bez posla moglo da ostane čak 150.000 radnika u Srbiji, u zemlji u kojoj oko 300.000 zaposlenih prima minimalnu a isto toliko njih neredovnu platu.

Goran Miletić, iz kragujevačke firme Zastava kamioni, veruje da za većinu preduzeća ima spasa ako država želi da ih sačuva.

„Na primer, FIAT u Kragujevcu treba da počne da proizvodi novi model automobila. Za to će im sigurno trebati novi pogoni. Zastava kamioni su blizu, skoro u sklopu fabrike FIAT, tako da bi naša firma najbrže mogla da uđe u taj posao. Tako bi njima bio rešen problem, ali i problem Zastava kamiona. Osim toga, mi imamo i tri ponude od kineskih partnera. Obavestili smo nadležno ministarstvo privrede jer bez njih ne možemo da ih realizujemo. Sada su oni na potezu da pozovu firme koje žele saradnju", kaže Miletić.

Među preduzećima u restrukturiranju, kojima preti gašenje, su i nekadašnji giganti metalske industrije i najveće fabrike u svojim gradovima, kruševački 14. oktobar, Kablovi iz Jagodine, beogradski Ikarbus, IMR i IMT, i Prva petoletka iz Trstenika.

Nenad Matić, iz Sindikata Nezavisnost, zaključuje da i za njih ipak postoji izlaz:

“Treba im dati još jednu šansu. Produženi rok od još godinu dana da se te firme konsoliduju i pronađu strateške partnere. Jednostavno, da počnu da funkcionišu.”

Od početka svetske ekonomske krize 2008. godine u Srbiji je bez posla ostalo oko 600.000 ljudi, dok je stopa nezaposlenosti prešla 24 odsto.
XS
SM
MD
LG