Dostupni linkovi

Sindikat Vojske proziva ministra za diskriminaciju


Nenad Čobeljić
Nenad Čobeljić
Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore, na čelu sa suspendovanim predsjednikom Nenadom Čobeljićem predala je zahtjev crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću od kojeg traže da obezbijedi poštovanje Ustava i zakona u Ministarstvu odbrane i VCG, da sindikalce zaštiti od diskriminacije i pokrene pitanje odgovornosti ministra Bora Vučinića i admirala Dragana Samardžića.

Kako je saopštio novinarima na platou ispred zgrade predsjedništva, Čobeljić i njegove kolege sindikalci traže od Vujanovića koji je vrhovni komandant oružanih snaga Crne Gore da pozove na odgovornost ministra odbrane Vučinića i načelnika generlaštaba, Samardžića za brojna kršenja ljudskih prava i sloboda zaposlenih u vojsci.

"Tražimo da preduzme mjere i pokrene pitanje odgovornosti prije svih onih koji su sami trebali da spriječe takva ponašanja, prije svih mislim na ministra odbrane i načelnika Generalštaba", poručuju sindikalci.
"Tražimo da preduzme mjere i pokrene pitanje odgovornosti prije svih onih koji su sami trebali da spriječe takva ponašanja, prije svih mislim na ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Takođe da se pozabavi svakako ozdravljenjem odnosa u vojsci koji su za ovih 14 mjeseci zaista narušeni. Vlada jedna konfuzija i stanje koje ne odgovara našoj vojsci i sigurno ima snage i mogućnosti da se to stanje dovede do onoga kako naši građani i Crna Gora zaslužuju", poručili su.

Čobeljiću je prošle sedmice uručeno rješenje kojim je udaljen sa dužnosti na osnovu Zakona o VCG i saglasnosti Samardžića. Rješenje o udaljenju sa dužnosti donio je ministar Vučinić. Navodno je Čobeljić skrajnut zbog, kako su naveli u Ministarstvu odbrane propusta u radu.

No, mjesecima traje sukob Čobeljića sa ministrom Vučinićem i načelnikom generalštaba Samardžićem zbog Čobeljićevog angažmana u Sindikatu i kritika i optužbi da protiv dijela vojnika i oficira, naročito onih u Sindikatu više od godinu provodi diksriminacija i da im se krše osnovna radna ali i ljudska prava.

Keković: Prikrivanje nezakonitih aktivnosti

Na pitanje šta mu konkretno u Ministarstvu odbrane stavljaju na teret kada tvrde da je imao propuste u radu.

"Jedan od propusta koji mi se stavlja na teret jeste da sam napustio službu dežurstva što apsolutno nije tačno. Ja sam nakon 24 časa završio svoju službu dežurstva i sve oposlio besprekorno", kaže on.

Pripadnici Vojske Crne Gore, ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Pripadnici Vojske Crne Gore, ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Generalštab Vojske Crne Gore je prošle godine pokrenuo disciplinski postupak protiv Čobeljića zbog navodnog kršenja Zakona o vojsci po kome pripadnici službe ne mogu davati izjave medijima bez dozvole nadređenih.

Disciplinski postupak protiv predsjednika Sindikata Vojske pokrenut je nakon što je prethodno u više javnih istupa ukazivao na probleme pripadnika vojske i navodne malverzacije prilikom dodjele stanova u službi. Čobeljić je ukazivao i na druge probleme pripadnika Vojske Crne Gore od kojih su mnogi i dobili sudske procese zbog neisplaćenih dugovanja.

Na stranu Čobeljića u cijelom slučaju stali su Unija slobodnih sindikata kao i NVO Građanska inicjativa.

Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata ranije je saopštio da su pritisci na Čobeljića i njegovo sklanjanje iz službe očigledna šikana.

"Odnosno odmazda vezano za njegov pokušaj da u Vojsci Crne Gore stvori jedan autentičan sindikat. Vi znate da se on od samog starta mimo svega onoga što se isključivo tiče vojnih stvari bavio i tim ekonomsko socijalnim položajem zapošljenih u vojsci. Zajedno sa svojom organizacijom prevashodno je tražio da se riješe neka naknadna primanja koja ljudima pripadaju iz plate. Tim povodom je podignut jedan broj tužbi i isto tako je pokrenuo stvari oko rješavanja stambenih pitanja gdje je tvrdio da postoji niz problema. Na kraju imamo situaciju da se pokušava ta sindikalna organizacija razbiti i po mišljenju nas u Uniji slobodnih sindikata, to je zato da bi se upravo prikrile te neke nezakonite aktivnosti", ocjenjuje Keković.
XS
SM
MD
LG