Dostupni linkovi

Sindikat BiH raskida saradnju sa vlašću i najavljuje bunt


Zgrada Saveza samostalnih sindikata BiH, Sarajevo
Zgrada Saveza samostalnih sindikata BiH, Sarajevo
Nakon višedecenijskih proslava 1. maja, uz pečenje i roštilj, ovogodišnje obilježavanje praznika rada u BiH moglo bi proći drugačije, uz proteste i ukazivanje na kršenje radničkih prava. Naime, posljednje odluke poslanika u Parlamentu FBiH prelile su čašu nezadovoljstva pa je Sindikat najavio raskid Protokola o međusobnoj saradnji koji je potpisan sa strankama Platforme prije godinu dana tj, sa SDA, SDP, Hrvatskom Strankom Prava i Strankom Radom za boljitak.

Godinama se u BiH krše radnička prava, ne poštuju kolektivni ugovori i zakon o radu, štite pljačkaši državne imovine koji su se obogatili kriminalnom privatizacijom i bez posla ostavili stotine hiljada ljudi.

U prošloj godini svaki treći dan u BiH neko je štrajkovao; radnici, borci, poljoprivrednici... Za posljednih 5 godina, prema podacima Sindikata BiH, održano je više od 500 strajkova i na stotine pojedinačnih protesta.

Trenutno je u Federaciji BiH više od 350 hiljada nezaposlenih, a aktuelna vlast nije ispoštovala ništa od potpisanog iz Protokola o međusobnoj saradnji koji je potpisan sa strankama Platforme prije godinu dana, kaže podpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Avad Bahto.

''Iza nas su već stvari koje su se trebale riješiti, one se nisu riješile, one ne idu i to će u principu značit da smo izgubili povjerenje. To je ono što je najveća težina onoga što bi se trebalo desit kroz raskidanje tog sporazuma. Dakle, to je bojim se jedna poruka i prema biračima, ali šta, mi smo u prilici i u obavezi na kraju krajeva da kroz ono što smo mi definisali kao nekakve ključne stvari koje se trebaju riješiti, a one se ne rješavaju, zaista je poruka koja može imati uticaja i na ono što su izborni rezultati na lokalnim izborima, a kasnije i na opštim izborima'', navodi Bahto.

"Na koji način mi mislimo izgradit ovu državu ukoliko je i dalje zakonodavna vlast spremna da toleriše kršenje zakona", pitaju u Sidnikatu.

Među 40 obaveza koje su stranke na vlasti u Federaciji potpisale da će ispuniti su nove investicije, rasterećenje privrede kroz smanjenje poreza, osnivanje Fonda za isplatu porodiljske naknade, uspostava posebnih sudskih odjeljenja za radne sporove, reforme zakona u oblasti zdravlja i sigurnosti na radu.

Umjesto toga, u energetskom sektoru zaustavljeni su svi raniji projekti bez pokretanja novih. Za izgradnju novih dionica auto puta obezbijeđeno je gotovo 500 miliona eura, kredita. Otvoreni su radovi na samo jednoj dionici čija je vrijednost manja od desetine ugovorenog novca, a na sav ostali neiskorišteni dio BiH plaća penale.

Nezadovoljstvo Sindikata je kulminiralo prije nekoliko dana kada ni u drugom pokušaju u Parlamentu Federacije nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku prema kojem bi se pooštrile sankcije za neprijavljivanje radnika i rad na crno, kaže Bahto:

''Mi živimo u društvu koje više liči na anarhiju. Takvim trendom smo mi došli u situaciju da smo dozvolili da privatizacija ide tako kako je išla, da se skoro svaki privatizacijski ugovor na kraju završi kroz stečajni postupak kroz koji su i država i radnici i građani ove države ostajali bez imovine, tehnologije, zgrada i objekata. Kršeći te zakone i obaveze mi smo došli u situaciju da imamo stotina godina neuvezanog radnog staža, stotina miliona konvertibilnih maraka neuvezanog radnog staža. Pa zamislite, mi živimo na evropskom kontinentu i imamo ljude koji rade, a nemaju ovjerene zdravstvene knjižice, ne može dijete odvest da se liječi. Dakle, to je bio nulti prioritet, to se moralo riješit. I pazite, izvršna vlast Vlada FBiH pošalje izmjene i dopune Zakona o prekršajima kojima je trebalo sankcije za takve prekršaje uvest u formu kojom one postaju omča oko vrata onih koji su to radili u prethodnom periodu i dva puta ne bude usvojeno, e o čemu onda pričamo. Na koji način mi mislimo izgradit ovu državu ukoliko i dalje zakonodavna vlast jeste spremna da toleriše kršenje zakona u ovoj državi. Mi nemamo o čemu dalje pričat.''

Nema kompromisa

U SDP-u, vodećoj političkoj stranci u Federaciji, danas ističu da je Protokol o saradnji Sindikata i aktuelne vlasti bio dobar potez i novi način socijalnog dijaloga. Ali istina je takođe i da su neke političke stranke koje čine vlast odustale od dogovorenog, ističe Besima Borić poslanik SDP-a u parlamentu Federacije BiH.

''Jedan dio parlamenta, nažalost tu se priključio i dio stranaka iz pozicije, nisu dozvolili promjenu tog zakona u dva pokušaja, zato što, nažalost, oni očito predstavljaju one koji krše radnička prava'', kaže Besima Borić.

Radnički protesti pred Vladom Federacije BiH u martu 2011.
Radnički protesti pred Vladom Federacije BiH u martu 2011.
Koalicioni partneri iz Stranka Demokratske Akcije ( SDA) istovremeno ističu da nema kompromisa između Sindikata i Vlade.

''Činjenica da postoji jednostranost u predlaganju od strane Vlade, ali i nehtijenje sindikata da u tome malo i drugačije učestvuje, već isključivo negiranjem, prozivanjem i galamom'', navodi poslanik SDA u federalnom paralamentu Ibrahim Nadarević.

Profesor Sociologije Salih Fočo kaže da aktuelna ali i prijašnja vlast ništa u BiH nije učinila u korist radnika.

Potpisani Protokol ionako je bio nepotreban jer je i bez njega vlast morala otvoriti perspektivu i proces privrednih tokova i zapošljavanja, te je sasavim izvjesno da bi proljeće moglo biti itekako nemirno, dodaje prof Fočo:

''Zaista je dotaknuto dno u socijalnom sektoru u sferi rada, zapošljavanja, u sferi sigurnosti zarada i da zapravo ni sindikat ni radništvo nemaju više kud nazad; ili će radikalnije zahtijevati da vlast promijeni poziciju i stvori uvjete ili će zapravo imati jedan značajniji radikalniji socijalni bunt koji bi mogao u bitnom dovesti u pitanje sam opstanak vlasti.''

Ukoliko aktuelne političke opcije na vlasti ne učine radikalniji zaokret u socijalnoj sferi sasavim je izvjesno da će se i radnici i sindikat okrenuti traženju novih i perspektivnijih, dodaje Fočo.

S tim bi se, prema najavama iz Sindikata BiH, moglo početi od 1. maja kada se na protestima u Sarajevu očekuje nekoliko hiljada radnika.
XS
SM
MD
LG