Dostupni linkovi

Sindikat, Vlada i ambasada: Mnogo novca nizašto


Doma Sindikata u Beogradu, pogled s Trga Nikole Pašića na ulaz u Dvoranu Doma
Doma Sindikata u Beogradu, pogled s Trga Nikole Pašića na ulaz u Dvoranu Doma
Nakon vijesti da su šefovi diplomatija Crne Gore i Srbije Igor Lukšić i Ivica Dačić u Beogradu potpisali Sporazum po kome će dvije države jedna drugoj ustupiti prostor za smještaj ambasada u Podgorici i Beogradu, u Crnoj Gori je otkriveno da je Vlada Crne Gore skoro dvije godine plaćala mjesečnu rentu od skoro 10 hiljada eura za prostor koji nije koristila.

Crnogorska Vlada je za više od godinu i po dana platila skoro 200.000 eura za prostor u strogom centru Beograda koji nikad nije koristila.

Nakon odluke Srbije da vilu Crnogorka vrati tamošnjoj kraljevskoj porodici Karađorđević, crnogorska diplomatija je morala da nađe drugo rješenje za smještaj ambasade.

Izbor je pao na beogradski Dom sindikata u kom je, nakon diobe sa nekadašnjim jugoslovenskim sindikatom, crnogorskom Savezu sindikata pripao dio poslovnog prostora.

Portparol crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, Gordana Jovanović kaže da je plaćanje prestalo još u martu kada je postignut sporazum sa Srbijom, a da je potpisivanje prije tri dana u Beogradu bilo samo njegova formalizacija.

“Ugovor o zakupu prostora između Saveza samostalnih sindikata Crne Gore i Vlade Crne Gore potpisan je u Podgorici 28. septembra 2012. godine. Iznos mjesečne zakupnine je iznosio 14 eura po metru kvadratnom poslovnog prostora. Vlada je raskinula taj ugovor sa Sindikatom u trenutku kada je postignut dogovor sa Srbijom o razmjeni prostora za diplomatsko konzularna predstavništva. Tačnije ugovor je raskinut 14. marta 2014. godine. Ranije postignut dogovor formalizovan je nedavno, tokom posjete potpredsjednika Vlade Igora Lukšića Srbiji, poptisivanjem Sporazuma o stupanju korištenja nepokretnosti na recipročnoj osnovi za smještaj DKP Crne Gore u Srbiji i Srbije u Crnoj Gori”, navela je Jovanović.

U četvrtak nije bilo moguće stupiti u kontakt sa nadležnima u Savezu samostalnih sindikata, ali je prethodno generalni sekretar ove organizacije Marko Nikčević ipak, za dnevnik Dan koji je i obznanio cijeli slučaj, izjavio da „obje strane poštuju potpisani poslovni ugovor, čija je sadržina poslovna tajna”.

„Imamo korektan ugovor sa Vladom. Ukoliko dobiju prostorije za ambasadu, ugovorom su zaštićeni i SSCG i država, pa niko neće biti oštećen“, izjavio je Nikčević.

Međutim, zanimljivo je da je član sekretarijata SSCG Vidak Đuranović kazao da nema informaciju da je Vlada raskinula ugovor sa Savezom.

„Ugovorom koji smo potpisali sa Vladom precizirano je da nas oni moraju tri mjeseca prije eventualnog raskida ugovora obavijestiti o raskidu. To se nije desilo. Mi u SSCG nemamo informaciju da Vlada planira da raskine ugovor. Ukoliko se to desi, oni su dužni da plate kiriju za ta tri mjeseca, odnosno oko 30.000 eura“, tvrdi Đuranović.

Opozicija slučaj sa plaćanjem ekskluzivnog poslovnog prostora u centru Beograda koji Vlada nikad nije ni koristila, a svakog mjeseca za to izdvajala skoro 10 hiljada eura vidi kao najobičniju ujdurmu čiji je cilj pretakanje novca građana u privatne džepove i djelimično u kasu, Vladi omiljenog, Saveza samostalnih sindikata.

“To je jedan od najboljih pokazatelja o raskalašnom pristupu Vlade kada su sredstva poreskih obveznika u pitanju. Smatram da se radi o jednom fingiranom modelu zakupa. Zvanični vlasnik je Savez samostalnih sindikata Crne Gore kao omiljeni sindikat Vlade Crne Gore. Davno su bile neke špekulacije da će taj ekskluzivni prostor preći u privatne ruke nekih ljudi koji su veoma bliski aktuelnom premijeru. Ja drugačije ne mogu da objasnim ovo što se dogodilo nego kao nastavljanje jednog pogubnog odnosa prema finansijama Crne Gore kao i nastavak jednog projekta koji ćemo vidjeti kako će se završiti, imajući u vidu da je godinu plaćan zakup a da prostorije uopšte nijesu korištene
”, konstatuje Član skupštinskog Odbgora za međunarodne odnose i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Milan Kenžević.
XS
SM
MD
LG