Dostupni linkovi

Sindikat upozorio: Uništenje KAP-a u završnoj fazi


Kombinat aluminujuma Podgorica
Kombinat aluminujuma Podgorica
Sindikat podgoričkog Kombinata aluminijuma je dramatičnim obraćanjem upozorio ukupnu javnost da je u toku završna faza "čerupanja" KAP-a od strane ruskog investitora koji gazduje kompanijom. Dok predstavnik Vlade, međutim, tvrdi da se rasprodaje samo staro gvožđe, a da će ostalo biti provjereno naredne nedjelje, radnici kažu da je atmosfera u fabrici zloslutna.

"U KAP-u samo rade motorne testere koje kidaju i uništavaju kombinat. Ne čuje se više zvuk proizvodnje, ne teče metal i sve je toga manje i manje, a mi da gledamo to i da čekamo da nam samo jednog dana neko kaže – što ste radili, radili ste. Toga više nema", kaže predsjednik Sindikata podgoričkog Kombinata aluminijuma Rade Krivokapić, koji se cjelokupnoj domaćoj javnosti obratio dramatičnim upozorenjem da je u toku završna faza čerupanja KAP-a od strane ruskog menadžmenta.

Da li je tačno da ruski menadžment rasprodaje sve što se može unovčiti - pitali smo predstavnika Vlade u bordu direktora KAP-a Nebojšu Dožića.

"Ne mislimo da mogu unovčiti dosta toga. Mislim da je 'čerupanje' jedna gruba formulacija, a prema mojim saznajima ruski menadžment prodaje neupotrebljive djelove i staro željezo i to samo u cilju obezbjeđivanja sredstva koja evidentno njima nedostaju za isplatu plata i ostalih neisplaćenih obaveza. Imamo neke navode iz novina i infromacije iz Sindikata KAP-a da se prodaju stvari koje bi se i dalje mogle koristiti u KAP-u. Imamo navode koji su kontradiktorni i o tome ću naredne sedmice razgovarati sa izvršnim direktorom", kaže Dožić.

"Menadžment privodi kraju proces čerupanja KAP-a, očigledno, uz saglasnost države kao drugog suvlasnika", rekao je za naš program sindikalni lider radnika KAP-a, Rade Krivokapić koji kaže da predstavnici ruskog investitora ovih dana prodaju sve što se iz KAP-a može prodati.

"Anodni otpad je prodat Albaniji, a sve od gvožđa ovih dana nose privatne firme koje se bave otkupom tog materijala. Oglašena je prodaja za rezervne djelove i materijale sa ukupno 4.300 stavki, a naročito brine odluka da se istopi 1.400 nosača za anode", kaže prvi sindikalac KAP-a, koji upozorava da "topljenje ovih nosača jasno ukazuje da vlasnik KAP-a nema namjeru da poveća proizvodnju, već samo da izvuče svaki euro iz fabrike".

Rade Krivokapić
Rade Krivokapić
"Očigledno im je malo ovih 320 miliona koliko su uspjeli da zaduže KAP", smatra Krivokapić koga smo pitali da li sindikat i radnici imaju namjeru da fizički spriječe nanošenje štete kompaniji.

"Više puta smo upozoravali a čak nekoliko puta smo to i odradili protjerivanjem poslodavca i jednostavno ga slali kod njegovog partnera, odnosno Vlade Crne Gore, da se dogovore pa da uđu u fabriku. Kao akcionari i kao građani Crne Gore imamo pravo na to jer vlasnik kombinata, nije samo CEAC nego i država Crna Gora i mi smo tu na direktnoj odbrani državnih interesa i interesa radnika. Onaj ko ne poštuje zakon ne obavezuje ni nas da ga poštujemo. Tako da ozbiljno smo razmislili o ovome i ozbiljno smo pozvali vladu da se umiješa", navodi Krivokapić.

Vlada nema rješenja

Podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. na netransparentan način privatizovan prodajom većinskog paketa akcija sistemu ruskog oligarha Olega Deripaske koji je uradio sve suprotno od onog što je Vlada obećavala građanima od ovog aranžmana.

Umjesto investicija i modernizacije, ruski investitor je uz podršku Vlade, samo isisavao novac gradjana kroz subvencije za struju i izbjegavanje plaćanja raznih obaveza pa se dugovi KAP-a danas kreću oko 350 miliona eura, od čega će bar 170 miliona eura, zahvaljujući velikodušnosti Vlade koja je pristala da bude žirant neodgovornom investitoru, otplaćivati građani.

Pored toga, tu je i dug Elektroprivredi za potrošenu struju koji je već do sada premašio 50 miliona eura. Skupština je u međuvremenu obavezala Vladu da raskine ugovor sa Deripaskinom Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom, ali je izvjesno da su Rusi ugovorom tako zaštićeni da mogu bezbrižno da komadaju i rasprodaju preostalu imovinu.

"Vlada ne može da pronađe rješenje, a sve je posljedica loše sklopljenog ugovora", kaže funkcioner Demokratskog fronta Radojica Živković, koji smatra da ponašanje ruskog menadžmenta ukazuje da je u toku uvertira za konačno gašenje KAP-a.

"Apsolutno mislim da će KAP najkasnije za godinu biti ugašen jer su već mnoge ćelije u fabrici ugašene, proizvodnja je sve manja i manja, a mislim i da ne mogu da nađu rješenje oko struje i napajanja KAP-a. To ne može da izdrži nejaka crnogorska ekonomija da plaća dalje. I taj dug od 50 miliona će se preliti na građane Crne Gore i koji će ga morati platiti, to je već definitivno. Rusi neće platiti tu struju. Vlada gleda blagonaklono na taj njihov potez vjerovatno opterećena stavkama u tom ugovoru", navodi Radojica Živković.
XS
SM
MD
LG