Dostupni linkovi

Sidnikat RS: Radna verzija zakona o radu pretvara radnike u robove


Ranka Mišić
Savez sindikata RS odbio je radnu verziju zakona o radu koju je sačinila entitetska Vlada jer je, kako tvrde predstavnici Saveza, antiradnička i jer sudbinu radnika potpuno prepušta poslodavcima. Drugi socijalni partner, Unija udruženja poslodavaca RS još nije dostavila svoje mišljenje o tom dokumentu.

U Republici Srpskoj je započelo prikupljanje potpisa članova granskih sindikata za peticiju čiji je naziv „Ne zakonu o radu“. Entitetski Savez sindikata odbacio je u cjelini radnu verziju zakona koju je sačinila Vlada, smatrajući da je izvršna vlast u političkoj kampanji obezbjeđivanja podrške vlasnika kapitala.

Predsjednica Saveza Ranka Mišić rekla je da prema ponuđenoj verziji zakona, radnik postaje rob 21. vijeka:

„O njegovoj sudbini u svim segmentima odlučuje isključivo poslodavac. Nema kolektivnog pregovaranja - i što je još važnije, nestaju sva materijalna davanja koje je sindikat izdogovarao u opštem kolektivnom ugovoru“, kaže Ranka Mišić.

Upravo je uništavanje opšteg kolektivnog ugovora cilj zakonskog rješenja koje je ponudila Vlada RS - tvrde sindikalci. Time bi se, pojašnjavaju, doveli u pitanje minuli rad, topli obrok, regres i otpremnine. Sve je to, kaže generalna sekretarka Saveza Velka Odžaković, stavljeno poslodavcu u ruke:

„Od zapošljavanja, preko određivanja plate i ostalih naknada, kao što su naknade za regres, za korištenje godišnjeg odmora, topli obrok, za prekovremeni rad, za rad noću – pa sve do otpuštanja radnika“, navodi Velka Odžaković.

Poslodavci odgovaraju da se zakonom o radu definišu osnovne odredbe koje se kasnije razrađuju kolektivnim ugovorima. Podsjećaju da se Sporazumom socijalnih partnera iz 2010. sindikat obavezao na donošenje zakona o radu, a predviđeno je bilo da ga entitetska vlada donese u roku od 18 mjeseci - od čega je već prošlo dvije godine.

Bez nervoze

Poslodavci se nisu izjasnili o odredbama koje tretira radna verzija zakona, ali su iznijeli svoja očekivanja.

„Nakon što socijalni partneri dostave svoje primjedbe, prijedloge i sugestije, hitno formiranje radne grupe za izradu novog zakona o radu i da se o zakonu o radu vodi stručna rasprava, a ne prvo javna rasprava kao što je to bilo u proteklih nekoliko dana“, kaže Saša Aćić, generalni sekretar Unije udruženja poslodavaca RS.

U Sindikatu metalaca i rudara RS, koji nije dio Saveza, kažu da jesu za donošenje novog zakona jer postojeći nije u skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

„Mislimo da zakon treba da reguliše pitanja zajednička za sve, a granski kolektivni ugovori moraju biti na snazi i pojedinačni“, kaže predsjednik tog sindikata Obrad Belenzada.

Belenzada, takođe, podsjeća na činjenicu da se Savez sindikata obavezao na donošenje novog zakona o radu:

„Ako se prije tri godine napisalo da se donese novi zakon o radu, a sad se taj zakon osporava, ne znam šta je sad tu cilj. Ili su bili neiskreni tada ili sada?“

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS nije se oglasilo na stavove Saveza sindikata. Resorni ministar Petar Đokić nedavno je rekao za banjalučku Alternativnu televiziju da nema razloga za nervozu koja se, kako je naglasio, pokušava stvoriti u priči o novom zakonskom rješenju:

„Tim više što ono što piše u našem radnom materijalu zakona je potvrdilo ono što sam ranije govorio - da se nivo stečenih prava radnika neće oduzimati, da će se ići samo na unapređenje onoga što smatramo da u oblasti radnog zakonodavstva treba da uradi RS“, rekao je ministar.

Kakav će ishod imati ponuđeni zakon o radu može se naslutiti, ali ono što je za sada sasvim izvjesno jeste da je ponuđeno rješenje donijelo krizu socijalnog dijaloga u Republici Srpskoj.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG