Dostupni linkovi

Sindikat post festum najavljuje štrajkove


Sa protesta radnika u Sarajevu 30. jula

Usvajenje Zakona o radu u Federaciji BiH, koji mnogi ocjenjuju kao prvi reformski potez Vlade Federacije, naišao je na žestok otpor Saveza samostalnih sindikata BiH. Protestima ispred zgrade Parlamenta Federaciji BiH pokušali su federalne poslanike ubjediti da ne dignu ruku za novi Zakon o radu.

Tri godine sindikat je na Ekonomsko-socijalnom vijeću odugovlačio donošenje ovog Zakona, jer, prema riječima prvog čovjeka Saveza samostalnih sindikata Ismeta Bajramovića, Zakono radu ide na štetu radnika.

„Mi smo zadržali da se ne donese. Ovo je opstruisani Zakon. Doveli su čovjeka da provede ono što ostale vlade nisu htjele uraditi na štetu radnika“, rekao je za RSE Ismet Bajramović.

Sada kada je Zakon donesen, opstruirat će njegovu implementaciju, poručio je Bajramović. Borit će se pravnim putem, kao i svim sredstvima sindikalne borbe da se ispoštuju prava radnika.

„U narednom periodu, sve aktivnosti ćemo usmjeriti na štrajkove, proteste, štrajkove upozorenja, a na drugoj strani ćemo voditi pravnu bitku. Ne možemo čekati, jer nam sad predstoji izmjena kolektivnih ugovora, prvo opštih, pa onda i granskih. U dosadašnjem Zakonu o radu bilo je navedeno da se koriste stari kolektivni ugovori, dok se ne usaglase novi, a u novom Zakonu šest mjeseci se treba dokazivati reprezentativnost, a rok za potpisivanje novih je šest mjeseci i ako se ne potpišu nema kolektivnih ugovora“, objašnjava Bajramović.

Većina primjedbi sindikata odnosi se na očuvanje priveligija proisteklih iz kolektivnih ugovora koji se dosljedno primjenjuju jedino u javnoj upravi i u preduzećima u vlasništvu države. I zbog privilegija koje imaju u javnom sektoru javnost sumnja u iskrenost sindikalne borbe.

Politička manipulacija

Hajdar Arifagić, novinar koji je dugo godina izvještvao o radničkim pravima i aktivnostima sindikata, o situaciji u kojoj je donesen novi Zakon o radu kaže:

Hajdar Arifagić
Hajdar Arifagić

„O kolektivnim ugovorima se ovog puta više govorilo nego o samom Zakonu: kolektivni ugovor bi trebalo zamrznuti. Napraviti zakon koji će odgovarati radnicima, državi, svima. Dakle, sindikat mora da stane na noge i onda tek da postavlja svoje zahtjeve. Nekome se možda učinilo da je sindikat na protestima bio ujedinjen. No, bojim se da iza svega stoje političke partije koje manipulišu sindikatom. Sindikat u BiH, generalno je razjedinjen, neuvezan, politiziran, a moglo bi se reći i korumpiran. Pitanje treba postaviti: 'Zašto nisu svi rudari i svi članovi sindikata, poput trgovine, prehrambene industrije, poljoprivrede bili na protestu?“, komentariše Arifagić.

Predsjednik sindikata rudara Sinan Husić nije htio otvoreno reći da li je sindikat nakon donošenja Zakona o radu postao nejedinstven.

„Kada završimo ove aktivnosti koje su predviđene operativnim planom morat ćemo otvoreno jedno drugome kazati šta se trebalo uraditi. Moramo sad imati snagu da zajedno završimo ove započete aktivnosti“, rekao je Husić.

Da li sindikat u BiH može zaštiti radnička prava - pitanje je koje se samo nameće. Usvajanje Zakona o radu pokazalo je da je socijalni dijalog između tri partnera - Vlade, poslodavca i sindikata - na niskom novou, te da zbog toga ispaštaju oni najslabiji, a to su radnici.

„Nažalost, i sami sindikati su se prije nekoliko godina izravno uključili na stranu jedne političke opcije, a što je uvijek loša stvar. Sindikat uvijek treba ostati neovisan i ne treba se miješati u političke odnose“, kaže Ivo Rozić, profesor socijologije i radnog i socijalnog prava na Sveučilištu u Mostaru.

„Ovo što imamo u Bosni I Hercegovini je poprilično zastarjelo tržište rada, kojemu je potrebna viša razina fleksibilnosti, koja će sama po sebi dovesti i do veće konkuretnosti, privući strane investitore. Sindikat bi trebao biti biti imun od bilo kakvih poltičkih, stranačkih intervencija. Ova prilika i cijela situacija se može iskoristiti za reinžinjering sindikalnog orgniziranja u BiH“, zaključuje Matej Živković, ekonomski anlitičar i profesor na Ekonomskom fakulteta u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG