Dostupni linkovi

Sindikat: Pomoći i novinarima, ne samo vlasnicima medija


Zagreb: Sindikat novinara o smanjenju PDV-a za dnevne novine, 25. ožujak 2013.
Zagreb: Sindikat novinara o smanjenju PDV-a za dnevne novine, 25. ožujak 2013.
Kako to obično biva pred izbore, vlasti će smanjiti porez na dodanu vrijednost (PDV) za dnevne novine. Novinarski sindikat i brojni otpušteni novinari traže da to smanjivanje PDV-a bude uvjetovano i konkretnim potezima vlasnika medija – od kolektivnih ugovora do očuvanja radnih mjesta u medijskim kućama.

„Sindikat novinara Hrvatske pozdravlja Vladinu najavu smanjenja PDV-a za dnevne novine sa 10 na 5 posto, ali to je samo jedan korak,“ kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik novinarskog sindikata Anton Filić.

„I mi sada očekujemo da drugi korak bude rješavanje i drugih problema u novinarskoj branši. Tu prie svega mislimo na nedostatak nacionalnog kolektivnog ugovora o kojem se pregovara već 10 godina, ali i derogiranje kolektivnih ugovora na razini kuća. Naravno, mi ne očekujemo od Vlade da nam ona potpisuje kolektivni ugovor, ali očekujemo da se stvori prostor gdje ćemo se mi sami moći izboriti za taj kolektivni ugovor i za ostala prava“, dodao je Filić.

Pretpostavka za to je rješavanje dva krupna problema – statuti redakcija koji ne postoje gotovo ni u jednom hrvatskom mediju, i koji jesu zakonska obaveza, ali za kršenje te obaveze nema sankcija, i rješavanje pitanja novinara u statusu „RPO“. To je hrvatska specifičnost u kojoj poslodavac štedi i vara državu tako da svoje novinare ne zapošljava, a novinari otvaraju svojevrsni obrt i fingiraju da prodaju svoje radove tom istom izdavaču.
Anton Filić i Suzana Barilar
Anton Filić i Suzana Barilar

Sindikalna povjerenica „Jutarnjeg lista“ Suzana Barilar kazala je da Vlada u međuvremenu dok se ne riješi stvar s kolektivnim ugovorima poradi na tome da se smanjenje PDV-a izdavačima dnevnih novina odrazi na prestanak otpuštanja novinara.

„Danas je na Zavodu za zapošljavanje 370.906 ljudi. Krajem prošle godine na burzi je bilo preko 750 nezaposlenih novinara. Pretpostavljam da je ta brojka danas i veća, s obzirom da su u međuvremenu propale jošp neke tiskovine. Zato smatramo da bi Vlada, s obzirom da joj je jedan od glavnih ciljeva - ako već ne može zapošljavati – da onda barem zadrži postojeću razinu zaposlenosti, trebala utjecati na poslodavce da ovaj novac koji im je 'oslobodila' kroz smanjenje PDV-a iskoriste za očuvanje postojećih radnih mjesta“, istaknula je Barilar.

Stojan de Prato, novinar sa tri decenije staža u „Večernjem listu“, koji je deset godina bio izvjestitelj iz Bruxellesa i posebni izvjestitelj sa Bliskog istoka, a sada je na burzi rada, jedan je od inicijatora posebne peticije novinara i nevladinih udruga sa zahtjevom da smanjenje PDV-a izdavačima nikako ne smije biti bezuvjetno. De Prato u izjavi za RSE pobraja uvjete za koje oni traže da se ugrade u odluku o smanenju PDV-a za novinske izdavače:

„Prvo, da to moraju biti novine koje izvršavaju svoju društvenu funkciju, dakle da točno,pravovremeno i cjelovito obavještavaju građane da bi oni mogli mogli donijeti obaviješteni izvor, drugo – da su to novine koje zapošljavaju radnike u stalni radni odnos i treće - da se one tekstove koje nisu mogli proizvesti stalno zaposleni u tom mediju zakonito kupu od drugih proizvođača vijesti, a ne kao što to danas izdavači rade - oni kradu vijest sa interneta, često i od agencija na koje ne plaćaju pretplatu, i onda to njihovi novinari prerade kako se ne bi vidjelo otkuda je zapravo tekst došao.“

Prato i njegovi kolege nisu nepovjerljivi bez razloga, jer – ako ih prevare i izigraju – neće biti prvi puta.

„PDV je već jednom 2007. godine bio snižen. To je učinila tada Sanaderova vlada pred izbore, i to je tada učinjeno s argumentacijom da se mora pomoći izdavačima da ojačaju ovu društvenu – kulturnu, informativnu i obrazovnu funkciju medija i da se poboljša materijalni status novinara. Naravno, to su oni sve prekršili", naveo je on.
XS
SM
MD
LG