Dostupni linkovi

Sarajevo: Sindikat traži hitnu vakcinaciju prosvjetnih radnika


Prazne klupe školske
Prazne klupe školske

Nastave prvog septembra neće biti ako nam se ne obezbijede vakcine, rečeno je iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (BiH) – kantonalnog odbora Sarajevo.

Pozivajući se na Zakon o radu i kolektivni ugovor poručili su da ne žele svoje kolege nezaštićene poslati u učionice. Uputili su apel Vladi Kantona Sarajevo, Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH da obezbijede vakcine, te da prosvjetni ranici budu prioritet za vakcinaciju prije početka školske godine.

„Mi ne možemo reći svojim radnicima – idite, a da vam je zdravlje ugroženo“, ističe predsjednik kantonalnog odbora sindikata u Sarajevu Faruk Bešlić.

BiH kao država direktnom nabavkom do sada nije uspjela da obezbijedi niti jednu dozu vakcine protiv COVID-19. Sve vakcine koje su do sada stigle, dopremljene su putem međunarodnog COVAX programa, ili donacija.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosnu i Hercegovinu, koja ima 3,5 miliona stanovnika, stiglo je nešto više od 530.000 vakcina, što je nedovoljno za prioritetne kategorije, a kamoli za masovnu imunizaciju građana.


Iz sindikata kažu da su početkom aprila uputili pismo ministru zdravstva Kantona Sarajevo, s molbom da ih se uvrsti u prioritet za vakcinaciju, ali iz ministarstva nikada nisu dobili odgovor.

Odgovoreno im je, kažu, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nakon 50 dana, gdje su naveli da će ovo pitanje razmotriti sa entitetskim Zavodom za javno zdravstvo „kako bi dobili informaciju o načinu određivanja prioriteta.“

Međutim, prosvjetni radnici su, kao i brojni bh. građani, prinuđeni snalaziti se za vakcine u zemljama regije, a najviše u Srbiji koja je od 3. juna omogućila bh. građanima besplatnu vakcinaciju.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da će svi građani BiH od 3. juna, bilo gde i bilo kad, u Srbiji moći besplatno da se vakcinišu i dobiju sertifikat kao i građani Srbije. Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske u Beogradu 2. juna, rekao da će građani iz...

„Bili smo na začelju, a održali sistem. Škola nije izgubila, svi smo radili, 15 kolega nam je izgubilo život od COVID-a“, navodi Bešlić i kaže da iskazuju najoštriji protest zbog odnosa vlasti prema prosvjetnim radnicima u vrijeme pandemije.

Pitanje vakcinacije prosjvetnih radnika uspješno je obavljeno u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu, tvrde iz sindikata.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrovana su 24 nova slučaja zaraze korona virusom, četiri osobe su preminule, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS su saopštili 23. juna da je u Zetri planirana vakcinacija 250 građana, revakcinacija onkoloških pacijenata, te vakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH.

XS
SM
MD
LG