Dostupni linkovi

Sindikalci idu u politiku: Osniva se Crnogorski radnički pokret


Marko Nikčević
Marko Nikčević

Na crnogorskoj političkoj sceni, uskoro će se pojaviti još jedna partija, što i ne bi bilo naročito zanimljivo da ovaj put stranku želi da formira Savez samostalnih sindikata Crne Gore.

Savez samostalnih sindikata namjerava da osnuje novu partiju koja bi zastupala radnička prava, a jedan od prvih ciljeva ove buduće stranke biće učešće na prvim narednim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Skupštine Saveza sindikata, Danilo Popović, za naš radio kaže da se budući Crnogorski radnički pokret, kako će se partija zvati, neće boriti za vlast već da obezbijedi jedno ili dva mjesta u parlamentu preko kojih bi se zastupali radnički interesi.

"Crnogorski sindikat se obratio parlamentu i dobio je objašnjenje da samo kroz parlamentarne izbore može dobiti mjesto u Skupštini i zastupati interese neke grupe. Ako bi prihvatili opoziciju ili vladajuće partije kao nekog ko će predstavljati, došlo bi do osipanja jer članovi Saveza sindikata pripadaju raznim i jednoj i drugoj opciji. Razmišljali smo i zaključili da bi najbolje bilo formirati svoju političku partiju samo da bi se obezbijedilo to mjesto u parlamentu sa kojeg bi iznosili stavove Sindikata", pojašnjava Popović.

Konkurentska sindikalna organizacija, Unija slobodnih sindikata, se oglasila odmah po objavljivanju ideje o formiranju "sindikalne partije" ocjenom da je to neprihvatljivo.

Zamjenik generalnog sekretara Unije Zvonko Pavićević kaže da je začuđen namjerom Saveza sindikata da formira partiju, ali da shvata da je u Crnoj Gori moguće ono što nije na drugom mjestu.

"Mislim da naše kolege iz Saveza samostalnih sindikata imaju prostora da se bore za radnička prava. Ne vidim da će nešto više uspjeti preko političke partije, osim ako to nijesu političke ambicije određenih pojedinaca. Sindikat je radnička asocijacija koja postoji stotinama godina i bori se za prava radnika. Nama u Uniji slobodnih sindikata i meni lično nije jasna ta njihova ideja", konstatuje Pavićević.

Formalno pravno nema smetnji

U Nikšiću je u četvrtak održana sjednica Inicijativnog odbora za osnivanje nove partije, koju pokreću članovi i najviši funkcioneri Saveza samostalnih sindikata Crne Gore koja će pod nazivom Crnogorski radnički pokret nastojati da bude glas radnika u parlamentu.

"Formalno pravno ne postoje smetnje da Savez samostalnih sindikata osnuje stranku jer Zakon o osnivanju političkih partija to dozvoljava", kaže advokat Veselin Radulović, koji se ipak pita - kako će Savez sindikat obezbijediti nezavisnost.

"U jednom od opštih uslova za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata stoji da sindikat mora da ostane nezavisan od političkih partija. Ako bi oni osnovali političku partiju, teško je govoriti o nekoj nezavisnosti i osim toga, i sam statut Saveza sindikata ima odredbu koja kaže da su funkcije i članstvo u organima sindikata nespojive sa članstvom u organima političkih partija. Dakle, lica koja su u organima sindikata ne bi mogli biti u organima te partije. Oni vjerovatno imaju neke političke motive jer drugi ne postoje. Ako neko osniva političku partiju, on mora biti vođen samo političkim motivima", smatra Radulović.

Tokom sjednice inicijativnog odbora za osnivanje nove partije u četvrtak, odlučeno je da se u narednih nekoliko dana ispune sve zakonske obaveze, kao što je prikupljanje 200 potpisa, kako bi partija bila što prije registrovana, a prema pisanju Dnevnih novina, najozbiljniji kandidat za predsjednika CRP je generalni sekretar SSCG Marko Nikčević.

Odgovor na pitanja u vezi kolizije sa regulativom i eventualnom preklapanju sindikalnih i partijskih funkcija zatražili smo od predsjednika skupštine Saveza samostalnih sindikata Danila Popovića.

"Prošle nedjelje smo usvojili izmjene i dopune statuta gdje smo omogućili pružanje podrške neke političke partije. To znači da Savez samostalnih sindikata neće biti osnivač nove partije nego grupa građana, odnosno, članova Saveza samostalnih sindikata", pojašnjava Popović.

Na pitanje da li se zna da li će rukovodioci Sindikata biti i rukovodioci nove partije, Popović odgovara:

"Predloženo je da svaki predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva izabere neku uticajnu ličnost u svojoj opštini koji bi ušli u izvršni ili glavni odbor te partije."

XS
SM
MD
LG