Dostupni linkovi

Konzulat Tajlanda u Srbiji: Zatečeni smo situacijom


Jingluk Šinavatra u Bangkoku 2017. godine, arhivska fotografija
Jingluk Šinavatra u Bangkoku 2017. godine, arhivska fotografija

"Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije", navodi se u odgovoru koji je za Radio Slobodna Evropa (RSE) stigao iz Počasnog konzulata Kraljevine Tajland u Beogradu, a povodom odluke Vlade Srbije da Jingluk Šinavatri, bivšoj premijerki Tajlanda, osuđenoj u svojoj zemlji zbog korupcije, dodeli državljanstvo Srbije.

Pisani odgovor iz tajlandskog konzulata potpisao je Zoran Đukanović, počasni konzul Tajlanda u Republici Srbiji.

RSE se za komentar o ovoj situaciji obratio i Ministarstvu spoljnih poslova Tajlanda, ali do zaključenja teksta odgovor sa ove adrese nam nije stigao.

Ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti dodeljivanje državljanstava, ne objašnjavaju javnosti zašto je Šinavatra dobila državljanstvo Srbije, o čemu je javnost obaveštena u četvrtak, 7. avgusta.

O tome se ne izjašnjava ni premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić koja je potpisala odluku izlazeći u susret pre pet godina u vojnom udaru svrgnutoj tajlandskoj premijerki.

Jedini zvanični stav dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se zalaže „za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša", te dodao da ne vidi nikakav problem u tome.

"Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih. Ja ne vidim da je to za nas bilo kakav problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili bilo koju drugu korist za našu zemlju“, rekao je Vučić u petak u Čortanovcima, selu udaljenom 40 kilometara severozapadno od Beograda, gde je obišao radove na pruzi Stara Pazova – Novi Sad.

'Interes Republike Srbije'

Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, primljena je u državljanstvo Srbije na osnovu člana 19, stav 1. i 3, Zakona o državljanstvu, koji između ostalog predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to „predstavlja interes za Republiku Srbiju".

Vlada Srbije nije odgovorila na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome u čemu se ogleda interes Srbije da Šinavatri dodeli državljanstvo.

Jedino Vlada Republike Srbije i predlagač mogu dati objašnjenje zašto je to urađeno u ovom trenutku: Vladimir Petronijević
Jedino Vlada Republike Srbije i predlagač mogu dati objašnjenje zašto je to urađeno u ovom trenutku: Vladimir Petronijević

Vladimir Petronijević, izvršni direktor nevladine organizacije Grupa 484, kaže za RSE da bi Vlada morala da obrazloži javnosti zbog čega je donela takvu odluku.

„Po pravilu, takvo se državljanstvo daje ljudima koji zaista jesu doprineli nečemu što se tiče pre svega društvenog, socijalnog, ekonomskog razvoja zemlje ili doprinose svojim radom ugledu zemlje iz koje dolaze u inostranstvu. Dakle, tu se mogu naći razlozi zbog čega može postojati interes, ali jedino Vlada Republike Srbije i predlagač mogu dati objašnjenje zašto je to urađeno u ovom trenutku“, kaže Petronijević.

Podsetimo, bivša premijerka Tajlanda pobegla je iz svoje zemlje 2017. godine, mesec dana uoči izricanja presude kojom je osuđena zbog toga što nije sprečila korupciju u programu subvencije za pirinač. Šinavatra, pak, tvrdi da je ceo proces protiv nje bio politički motivisan.

Još jedna nepoznanica je i da li je nekadašnja predsednica tajlandske Vlade uzela državljanstvo da bi živela u Srbiji ili kako bi koristila benefite srpskog pasoša za putovanje bez vize?

Naime, Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, srpskim državljanima koji su nosioci običnih putnih isprava, vize nisu potrebne za ulazak i kratkotrajni boravak u 64 države, kao i dva specijalna administrativna regiona Narodne Republike Kine – Hong Kong i Makao.

Petronijević: Pasoš nije garancija

Međutim, kako objašnjava Vladimir Petronijević, samo posedovanje pasoša ne predstavlja garanciju da ćete ući u neku zemlju.

“Ono što jeste pretpostavka je da imaoci pasoša Republike Srbije ili bilo koje druge zemlje koje imaju bezvizni režim sa Evropskom unijom mogu slobodno i bez viza putovati u zemlje šengenskog prostora. Međutim, uvek postoji diskreciono pravo bilo koje granične policije, i to je standard u svetu da strancu koji ulazi u zemlju dozvoli ili ne dozvoli ulazak. Dakle, postoji čitav niz kriterijuma koji se tu prate”, objašnjava Petronijević.

Inače, Šinavatrin brat Taksin Šinavatra, koji je takođe osuđen za korupciju na Tajlandu i za kojim traga Interpol, je 2009. godine dobio pasoš Crne Gore po skraćenom postupku i bez objašnjenja nadležnih o razlozima.

Dok je bila na funkciji premijerke Tajlanda, Jingluk Šinavatra se nekoliko puta sastala sa zvaničnicima zemlje koja je njenom bratu dodelila državljanstvo.

U zvaničnoj poseti Crnoj Gori boravila je februara 2013. godine, kada se susrela sa tadašnjim predsednikom Vlade Milom Đukanovićem i predsednikom Filipom Vujanovićem. Nije poznato gde se Šinavatra trenutno nalazi niti da li je i kada boravila u Srbiji.

Ko je Taksin Šinavatra?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG