Dostupni linkovi

Hrvatski ministar Šimonović pomoćnik glavnog tajnika UN-a


Ivan Šimonović, Foto: Midhat Poturović
Ivan Šimonović, Foto: Midhat Poturović
Aktualni hrvatski ministar pravosuđa u hrvatskoj Vladi Ivan Šimonović imenovan je pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. U Hrvatskoj se to ocjenjuje velikim komplimentom njemu, ali i Hrvatskoj.

U obrazloženju odluke navodi se da Šimonović, kako na akademskoj, tako i na političkoj razini, ima mnogo iskustva na području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnje mira i razvitka državnih institucija. Šimonović je šest godina bio hrvatski veleposlanik pri UN-u te potpredsjednik UN-ova Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC). U kratkom komentaru medijima, Šimonović je kazao kako „izbor ministra pravosuđa jedne zemlje na tako važnu međunarodnu funkciju znači da ta zemlja ostvaruje visoke standarde ljudskih prava.“

Datum odlaska u New York još nije definiran, ali, kako je kazao:

„Svakako u Hrvatskoj postoje poslovi koje smatram svojima te bih ih volio završiti prije odlaska u New York, pogotovo otvaranje poglavlja o pravosuđu u pregovorima s Europskom unijom. Dakle, to spomenuto poglavlje 23, dogovaranje smjernica, dogovaranje kako se zatvaraju... Jest, volio bih – ako ću to moći birati – ostati bar do jeseni da vidim još neke dodatne rezultate cijelog tog posla. Međutim, mi smo nedavno imali preustroj ministarstva, ostaje jedan razvijen tim sa jasnim programom i – siguran sam – dobrim rezultatima i u budućnosti.“


Izbor Šimonovića na ovu visoku funkciju u UN-u priznanje je i njemu i Hrvatskoj, ocijenila je danas njegova aktualna šefica, premijerka Jadranka Kosor, kao i Šimonovićev kolega po struci, predsjednik Republike Ivo Josipović.

„Ministar Šimonović je ostvario veliki osobni uspjeh ovim izborom, ali bih rekao da je to priznanje i Hrvatskoj. Inače doktor Šimonović je i prije bio jedan od najuspješnijih naših diplomata, on je izvrstan pravni stručnjak. Prema tome, mene njegov izbor ne čudi. Ja čestitam njemu, a čestitam i Hrvatskoj!“


Odlazak neće naškoditi pravosuđu

Jedna osoba na takvoj jednoj poziciji ministra pravosuđa i nema nekog prevelikog utjecaja na događanja u pravosuđu. To je rezultat određenih zakonskih ograničenja koja ministar ima.
Odvjetnik Čedo Prodanović, osoba sa bogatim iskustvom u pravosuđu, advokaturi i zaštiti ljudskih prava u izjavi za RSE ne očekuje da će Šimonovićev odlazak naškoditi ovom osjetljivom resoru.

„Ja ne bih rekao da će se nešto bitno promijeniti niti na bolje, niti na lošije, jer mi se inače čini da jedna osoba na takvoj jednoj poziciji ministra pravosuđa i nema nekog prevelikog utjecaja na događanja u pravosuđu. To je rezultat određenih zakonskih ograničenja koja ministar ima. Dakle, čini mi se da će Hrvatska puno više dobiti time što je on izabran za pomoćnika glavnog tajnika UN-a, nego što će izgubiti time što on više neće biti ministar.“


Šimonović je rođen u Zagrebu. Nakon završenog Pravnog fakulteta ostaje u toj ustanovi kao predavač i znanstvenik. Dragovoljac je Domovinskog rata, a s fronta je pozvan na funkciju pomoćnika ministra vanjskih poslova.

Bio je član hrvatskog izaslanstva u Daytonu, a io je i zastupnik Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Temeljem niza susreta posljednjih desetak godina možemo posvjedočiti da je Šimonović vrlo dobar i precizan poznavatelj stanja u regiji. On je nestranački ministar u vladi HDZ-ove većine, a postignut je načelni dogovor da ga na toj funkciji zamijeni dosadašnji državni tajnik Dražen Bošnjaković.
XS
SM
MD
LG