Dostupni linkovi

Silajdžić traži ustavnu zaštitu od lobiranja iz RS


Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer RS Milorad Dodik već su duže vrijeme u svojevrsnoj javnoj svađi.
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer RS Milorad Dodik već su duže vrijeme u svojevrsnoj javnoj svađi.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je prije nekoliko dana Ustavnom sudu BiH dodatne dokumente i informacije u vezi sa sporom koji se tiče paralelnih vanjsko-političkih aktivnosti RS. Spor je pokrenut u septembru prošle godine, a odnosi se na lobističke aktivnosti koje RS vrši prema zvaničnicima Vlade SAD, direktno ili putem svog ovlaštenog predstavnika "Quinn, Gillespie & Associates" (QGA).

Inače, aktivnosti RS su pojačane nakon što se ovlaštenom predstavniku QGA pridružio Ralph Johnson, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je Ustavnom sudu BiH dodatnu dokumentaciju u vezi sa sporom koji je pokrenut još prošle godine zbog lobističkih aktivnosti RS u SAD. Novom dokumentacijom utvrđeno je da je Vlada RS odobrila ranije osporeni ugovor za vanjskopolitičke aktivnosti, te ga produžila za cijelu 2009. godinu. Silajdžićev savjetnik za pravna pitanja Damir Arnaut:

„Milorad Dodik je potpisao 8. decembra produženje za 2009. godinu, a također dodatna dokumentacija koju smo dostavili su konkretne aktivnosti RS putem svog ovlaštenog zastupnika "Quinn, Gillespie & Associates", a u Vašingtonu prema zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti Sjedinjenih Država. Ti dokumenti su postali dostupni u Ministarstvu pravde u februaru ove godine, znači prije nekih petanestak, dvadeset dana, i oni dokazuju da se RS nastavlja nastavlja baviti isključivo vanjskopolitičkim aktivnostima.“

Krajnji cilj na osnovu svega onoga o čemu se govori na ovim sastancima je dodatno smanjivanje nadležnosti BiH, dodatno jačanje entiteta.
Situacija je postala ozbiljna nakon što se zastupniku RS "Quinn, Gillespie & Associates" pridružio bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Ralph Johnson, koji je održao više sastanaka sa zvaničnicima američke političke scene, te ambasadorom SAD u BiH. Za Arnauta ovakvo lobiranje znači podijeljen nastup BiH na vanjskopolitičkoj sceni sa skrivenim motivom:

„Krajnji cilj na osnovu svega onoga o čemu se govori na ovim sastancima je dodatno smanjivanje nadležnosti BiH, dodatno jačanje entiteta na račun države, a po onome što možemo čuti od predstavnika vlasti RS, eventualno i nezavisnost.“

Silajdžićeve aktivnosti prije pokretanja spora obuhvatale su, između ostalog, i obraćanje visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku u kojem ga upozorava da je u posljednih nekoliko godina RS intenzivirala paralelne diplomatske aktivnosti u inostranstvu kroz sedam „predstavništava RS-a“, te kroz znatne sume za finansiranje lobističkih aktivnosti u inostranstvu. Tom prilikom je naglasio i da posjeduje dokaze da se ne radi o kulturnim ili privrednim aktivnostima, već gotovo isključivo o vanjskopolitičkim aktivnostima koje su u ekskluzivnoj nadležnosti BiH. Obrazlažući pokretanje postupka pred Ustavnim sudom, Silajdžić je svojevremeno kazao:

"..da se vlasti entiteta RS žele pozicionirati kao samostalan i odvojen međunarodni subjekt i da u potpunosti zaokružuju to djelovanje, posebno u političkim lobističkim aktivnostima u SAD. Također i u Briselu i u evropskim institucijama.“


Lazar Prodanović
iz SNSD kaže kako se radi o čisto političkoj manipulaciji od strane Silajdžića:

„Ne vidim uopšte zbog čega bi RS narušila ustavno-pravni poredak BiH zato što ima aktivnosti koje se odnose na saradnju sa lobističkim grupama. Naprotiv, RS je entitet u BiH. Smatram da takve rasprave još više nas međusobno udaljavaju. One nisu ni dio kompromisa, niti razumijevanja unutar BiH, već samo refleksija jedne nemogućnosti, inhibicije, makar mržnje prema građanima RS i prema RS u BiH.“

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović mišljenja je da ovakav nastup RS ipak nije štetan po BiH, te da će biti kratkog daha:

„Volio bih da toga nema, da se konačno RS okrene Bosni i Hercegovini, unutar BiH da bude predstavljena putem države, a ne da to radi tako autonomno, ali ne mislim da je to nešto posebno opasno. Ja mislim da će se oni zamoriti od toga jer to košta, da će za par godina odustati od toga - u smislu političkog zastupanja. U ekonomskom, normalna stvar da će da se predstavljaju kao i sve pokrajine.“

Sve je to jedna primitivna podvala i zabava za narod iz samo jednog razloga: Dodik lobira, Silajdžić mu k’o ne da - i oni su kao u svađi.
Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija smatra kako nije opasno niti po ustav ni po bilo šta u BiH ukoliko jedna regija lobira za sebe. Opasnost leži u situaciji u kojoj tu nema BiH, kaže Lagumdžija i dodaje kako se radi o velikoj obmani:

„Ono što je opasno je što država BiH ne lobira za sebe. I gospodi koja se bune iz države BiH što neko njima smeta, bolje bi im bilo da oni počnu da rade svoj posao. Drugim riječima, sve je to jedna primitivna podvala i zabava za narod iz samo jednog razloga: Dodik lobira, Silajdžić mu k’o ne da - i oni su kao u svađi. Ne, njih dvojica treba da odgovaraju za to što država BiH je sve slabija, što je ekonomija sve slabija, što su socijalni problemi sve veći, što obračun sa kriminalom i korupcijom stoji u mjestu.“

Iako je Ustavni sud u septembru odbio odrediti privremene mjere, ta odluka, vjeruju u Silajdžićevom kabinetu, ne utiče na meritum i da se slučaj neće moći odbaciti na proceduralnoj osnovi jer je urtvrđeno da je Vlada RS za ove vanjskopolitičke aktivnosti predvidjela 4,600.000 KM.

XS
SM
MD
LG