Dostupni linkovi

Umjesto sile zakona vlada zakon sile


Crna Gora
Crna Gora

Priče o nezadovoljnim radnicima česte su u Crnoj Gori. Ali, postoji jedan izuzetak - većinski vlasnik više od polovine akcija preduzeća "Lenka" iz Bijelog Polja, Raif Rida Hodžić, sa nama govori o sopstvenoj obespravljenosti.

Raif Rida Hodžić, vlasnik više od polovine akcija preduzeća "Lenka" iz Bijelog Polja, jedan je od rijetkih koji nedvosmislene vlasničke strukture ne može upravljati imovinom koju smatra svojom. To mu, kaže, punih godinu dana onemogućava stari Bord i pojedini moćnici iz vlasti, uključujući i sudsku:
"Moji protivnici koji ne daju da se održi Skupština, da se sprovedu zakoni i da se glasa o tome nemaju više od 4,5 posto. To bi bilo isto kao kada bi Živković iz Liberalnog saveza i Ranko Kadić iz Srpske stranke zabranili Ranku Krivokapiću da održava skupštine i da donosi zakone i na taj način zaustavljali rad države. U svakom slučaju, mislim da je ovo toliko dovoljno, toliko javnost obaviještena o tome da je tužilac u svakom slučaju trebalo da reaguje, ako ne da zaštiti mene i nije htio onda je morao da zaštiti interese države Crne Gore jer zamislite samo da je kupio neko iz inostranstva moj paket akcija, da ja prodam nekom iz inostranstva moj paket akcija kako bi on preuzeo upravljanje i kakvu bi on sliku stekao o Crnoj Gori, o njenim demokratijama, transparentnostima, privatizaciji i svemu ostalom."
Suad Pilica je član Borda koji Hodžić osporava i izvršni direktor firme "Škarpa" koje je uzelo u petogodišnji zakup dio pogona "Lenke" i u njime organizovalo relativno uspješnu proizvodnju obuće. I on kaže da postupa u skladu sa zakonom:
"Pomenutom akcionaru niko ne osporava upravljanje preduzećem. Sa tim brojem akcija on može da učestvuje na Skupštini akcionara i da donosi punovažene odluke što je u svakom slučaju bio primjer na nekoliko skupština učestvovao i svojim akcijama je uticao na donošenje odluke i krajnji ishod Skupštine," kaže Pilica.
On objašnjava da će se i novi Bord formirati umjesto starog u skladu sa zakonom, ne precizirajući kada.

«Mandat Odbora direktora traje četiri godine, što je Privredni sud dva puta svojim rješenjem potvrdio. Navodi pomenutog akcionara ne stoje», kaže Pilica.
Raif Rida Hodžić smatra da bi ga država trebala zaštititi:

"Član 42 stav 5. Član Odbora direktora ističe na prvoj redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine akcionara, a u stavu 6 glasi: "U slučaju podnošenja ostavke članova Odbora direktora ili prestanka vršenja njegove funkcije na drugi način bira se novi Odbor direktora". Oni nijesu spremni da podnesu ostavke jer znaju da imaju samo toliko malo akcija da ne bi u sljedeći Bord prošli zbog toga što u ovoj državi, odnosno opštini, umjesto sile zakona vlada zakon sile i ja tamo ne mogu da uđem. U svakom slučaju, neki moćnik iz Bijelog Polja utiče na rad sudija, a sudija je u svakom slučaju korumpiran, to ne kažem samo ja, to kaže sve Evropa. U ovom slučaju je korumpiran Privredni sud u Podgorici", kaže Hodžić.
Suad Pilica, ipak, obećava razriješenje problema:

"Mi smo potpuno ispoštovali zakonsku proceduru, naravno na nekoj od redovnih Skupština akcionara će se birati novi Bord direktora sve u skladu sa zakonom. Ne mogu tačno reći kada će biti ta Skupština, ali u svakom slučaju, ubrzo. Ova imovina je i garant isplate dugovanja radnicima koji imaju svoja velika dugovanja»,
kaže Pilica.
XS
SM
MD
LG