Dostupni linkovi

Sikorski o predsjedavanju EU: Produbiti veze sa istočnim susjedima


Radoslav Sikorski
Priredio Christian Caryl, prevela Biljana Jovićević

Za RSE, poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski govorio je o pitanjima na kojima će Poljska insistirati tokom predsjedavanja Evropskom unijom koje preuzima od 1. jula

Nekoliko sedmica prije nego što Poljska preuzme šestomjesečni mandat predsjedavanja EU, vlada u Varšavi intenzivno radi na ubrzanju pristupnih pregovora Ukrajine i Moldavije sa EU, ubrzavanju evropsko-ruskog strateškog partnerstva i proširenju evropske podrške demokratskim promjenama na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Predsjedavanje EU koje se rotira među članicama svakih šest mjeseci, predviđa da svaka nacija priredi agendu predsjedavanja, koja zapravo predstavlja strategiju cijele EU.

Sikorski je objasnio da njegova zemlja želi iskoristiti priliku da produbi veze EU sa njenim istočnim susjedima.

Tu je Hrvatska koja se nada zaključenju pregovora tokom poljskog predsjedavanja, kaže Sikorski. Ali upozorava i da dva druga pretendenta sa daljeg istoka Ukrajina i Moldavija još imaju dosta posla pred sobom.

“Nadamo se da ćemo potpisati pristupni ugovor sa Hrvatskom, zato što posao na Balkanu još nije završen. A što se tiče daljeg proširenja, mislim da ima još dosta toga što ove zemlje treba da urade kao domaći zadatak, tako da kada se rapoloženje Evrope promijeni u korist proširenja, te zemlje budu spremnije za to nego što su danas”, kazao je Sikorski.

Evropeizacija Rusije u interesu EU

Ali šef diplomatije kaže da će Poljska inistirati i na razgovorima o uspostavi “duboke i sveobuhvatne zone slobodne trgovine“ sa Ukrajinom i Moldavijom “što će ove dvije zemlje ekonomski integrisati sa EU “. Takođe je najavio intenzivniju sardnju sa istočnoevropskim partnerima oko pitanja kao što su korupcija i energetska efikasnost.

Sikorski kaže da će Evropski akcioni program za ovakvu pomoć morati da se proširi sa još 1 milijardu američkih dolara “što je realan novac - mislim”.
Granica između Poljske i Ukrajine - ilustracija

Sikorski je svjestan da je entuzijazam za novo proširenje u Briselu splasnuo prije svega zbog evropskih finasijskih problema. Poljska, kako je rekao, namjerava da pomogne prevladavanje tih problema iznoseći prijedlog za oživljavanje privrednog rasta - uključujući mjere za kompletiranje jedinstvenog tržišta usluga i internet trgovine.

Takve reforme, Poljaci procjenjuju, mogle bi pojačati evropski BDP do četiri posto u ovoj deceniji.

“To će, nadamo, se popraviti raspoloženje i učiniti nas više velikodušnim prema našim susjedima”, kazao je šef poljske diplomatije.

Istovremeno ministar vanjskih poslova je rekao da će Poljska takođe uložiti napore da podspiješi pregovore o sporazumu o proširenom partnerstvu i saradnji sa Rusijom. Takođe će EU nastaviti sa paralelnom incijativom na poboljšanju uslova za ruske državljane koji žive na teritorijama blizu EU, kao što je na primjer, putovanje bez viza za građane koji žive u blizini Kaljingrada.

“Takođe mislim da se trebamo nadati da će Rusija insistirati na stvarima koje će biti na dobrobit i njenih državljana i EU. Mislimo da je evropeizacija Rusije u interesu Evrope takođe, i takve incijative Poljska će logično podržati tokom svog predsjedavanja”, poručio je Sikorski.

Poljski termin predsjedavnja Evropskom unijom takođe će uključiti povećanje pažnje na reformisanju energetske mreže u cilju povećanja evropske energetske sigurnosti, kao odgovora na tenzije uzrokovane posljednjih godina zbog problema sa snabdijevanjem ruskim gasom.

Kolektivna predrasuda u korist demokratije

Sikorski najavljuje da Poljska takođe želi da vidi veću posvećenost kreiranju kapaciteta za zajednički evropski odbrambeni i bezbjednosni sistem, na šta je posebno skrenula pažnju kriza u Libiji.

“Evropa bi trebalo da bude u stanju da reaguje u svojoj neposrednoj blizini, tako da debakl kao na Balkanu više nikada ne bi mogao da se ponovi. I tako vidim Libiju kao argument u prilog tome, na primjer, za uspostavljanje evropskog operativnog štaba. Evropa u posljednjih nekoliko godina sprovodi više od 20 operacija, no svaki put se moramo otimati za komandu nad njima. "
Barak Obama u posjeti Poljskoj, maj 2011.

Sikorski takođe podvlači da i SAD pokazuju jasan interes da Evropa preuzme veću odgovornost za sopstvenu odbranu.

“Dozvolite mi da takođe kažem da je posjeta predsjednika Obame, posljednjih dana Poljskoj, ponovo nas uvjerila da je poljski prioritet jačanje evropske bezbjednosne i odbrambene politike u saglasju sa onim što Sjedinjene države žele da Evropa učini. SAD je potrebna Evropa sa većom vojnom sposobnošću, da bi mogli biti efektivniji partner Sjedinjenim državama“, kazao je on.

Tokom nedavne posjete Varšavi, gdje je prisustvovao sastanku lidera Centralne i Istočne Evrope, američki predsjednik Barak Obama, sugerisao je da Poljska, kao zemlja koja je uspješno spovela tranziciju iz komunizma, može da posluži kao odličan primjer za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Sikorski kaže da Poljska planira da kapitalizuje tu sugestiju tokom predsjedavanja EU - i to je tačka na koju je ukazao tokom nedavne posjete gradu pobunjeničke Libije, Bengaziju.

“Posjetio sam Bengazi i razgovarao sa prelaznim Savjetom. I bilo je otkriće za mene da shvatim sa čime se suočavaju u Libiji, i kad i ako preuzmu vlast u Tripoliju biće to prilično slično onome sa čim smo se mi suočili prije 22 godine”, naveo je Sikorski.

Kao način za širenje relevantnog iskustva iz tranzicije ka demokratiji, Sikorski kaže da će Poljska lobirati kod svojih evropskih partnera da učestvuju u stvaranju Evropske zadužbine za demokratiju “bazirane na američkom modelu, koji je nama poslužio tako dobro kada smo se borili protiv komunizma“.

Ta nova zadužbina, kako kaže ministar vanjskih poslova Poljske, poslužiće kao “izraz naše kolektivne predrasude za korist demokratije u našem susjedstvu".
XS
SM
MD
LG