Dostupni linkovi

Šiitska milicija pozvana u borbu za povratak Ramadija


Ramadi, 16. maj 2015.

Iračka vlada odlučila je poslati šiitsku miliciju da od militanata Islamske države preuzme grad Ramadi. Nakon što su islamisti u nedjelju ponovno preuzeli ovaj grad, stotinjak kilometara udaljen od Bagdada, vlasti govore o ljudima koji bježe "u velikom broju". No SAD su uvjerene da je Ramadi moguće vratiti pod iračku upravu.

"Uvjeren sam da će se to u narednim danima, kad se snage pregrupišu, promijeniti”, rekao je američki državni sekretar John Kerry tokom posjeta Južnoj Koreji.

Pad Ramadija je katastrofa za iračku vojsku i vladu, a posebno za premijera Haidera al-Abadija. On je, naime, nekoliko dana prije kolapsa javnosti obećao da kako neće dopustiti da se to desi.

Sada su on i Vijeće većinske sunitske regije Anbar prisiljeni pozvati u pomoć šiitsku miliciju koju podržava Iran. Ako žele povratiti Ramadi, Iračani moraju šiitima dodijeliti glavnu ulogu, ali je onda otvoreno pitanje: hoće li američka avijacija podržati te trupe i dopustiti širenje iranskog utjecaja na Irak?

Dobro obaviješteni izvor iz ureda guvernera pokrajine Anbar kaže kako je Ramadi pod punom kontrolom militanata Islamske države i da su se vladine snage potpuno povukle iz grada.

Jedan od oficira Iračke vojske saopštio je kako su se njegovi vojnici sada smjestili u vojnu bazu Halidija, iako je premijer Abadi izričito zahtijevao da ostanu u gradu.

Pod uvjetom da ostane anoniman, isti oficir je kazao kako su vojnici ostali bez municije i kako nisu mogli odgovoriti na vatru mnogo snažnijih i bolje naoružanih islamista, a američki udari iz zraka očigledno nisu uspjeli spriječiti napredovanje militanata IS-a.

Izvještaji kažu da su irački vojnici počeli bježati nakon četiri istovremene eksplozije bombaša samoubica koji su razrušilizgradu policije, pokrajinski vojni štab, te komandu u Anbaru.

Pokrajina Anbar najveća je iračka regija i kroz nju prolaze ključne saobraćajnice od Iraka ka Siriji i Jordanu. Islamska država sada kontrolira više od polovine tog teritorija.

Prema izjavama zvaničnika, oko 500 ljudi je poginulo u borbama za vikend, a više od 8.000 je izbjeglo iz grada.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG