Dostupni linkovi

Sidnej pod oblakom dima od okolnih požara


Sidnej 19. 11. 2019.
Sidnej 19. 11. 2019.

Snažan vjetar raspiruje danas više od 100 požara na istočnoj obali Australije, a Sidnej je pokriven opasnim dimom, zbog čega je pet miliona stanovnika ovog grada dobilo upozorenje na opasnost po zdravlje.

U požarima u prirodi ovog mjeseca poginule su najmanje četiri osobe, spaljena je površina od milion hektara zemljišta i uništeno više od 300 kuća.

Vjetar raspiruje oko 130 požara širom Novog Južnog Velsa i Kvinslenda već nekoliko dana.

Rekordan broj požara u Novom Južnom Walesu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00


Zvaničnici su saopštili da je u dijelovima Sidneja izmjerena deset puta veća količina opasnih materija u vazduhu od dozvoljene i pozvali građane da borave u zatvorenim prostorijama što je moguće više u narednim danima.

"Kombinacija vreline i lošeg kvaliteta vazduha povećava rizik", rekao je Ričard Brum, direktor odjeljenja za zdravlje i okolinu Novog Južnog Velsa.

Vatrogasci ulažu velike napore da obuzdaju vatru i umanje rizik po stanovništvo uoči najavljenog rasta temperure u narednim danima.

Vatrogasna služba saopštila je da je na terenu angažovano više od 1.300 vatrogasaca i da je u sedam oblasti na snazi potpuna zabrana paljenja vatre na otvorenom.

Požari su do sada gorjeli na istočnim obalama država Novi Južni Vels i Kvinslend, ali i zvaničnici Južne Australije upozoravaju na prognoziranu rekordnu temperaturu.

XS
SM
MD
LG