Dostupni linkovi

Novi dokumenti ukazuju na sumnje o uzroku smrti Amerikanca u Sibiru


Američki student Colin Madsen nađen je mrtav u Sibiru 2016. 
Američki student Colin Madsen nađen je mrtav u Sibiru 2016. 

Piše: Mike Eckel

Pre skoro šest godina, 25-godišnji Amerikanac koji je studirao u Irkutsku nestao je u zimskoj noći, u provinciji, na četiri sata vožnje od tog sibirskog grada. Njegovo telo pronađeno je osam dana kasnije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruski istražitelji utvrdili su da je taj mladić, Kolin Medsen (Colin Madsen), umro od hipotermije. Sugerisali su da je upotreba droga mogla biti jedan od faktora koji su doprineli smrtnom ishodu. Pokrenuta je krivična istraga, kao deo standardne procedure, ali je potom i obustavljena. Nije se posumnjalo na krivično delo.

Novi, poverljivi podaci iz Stejt dipartmenta do koji je došla Radio Slobodna Evropa (RSE) pokazuju da su američki zvaničnici sumnjali na nepravilnosti, kao i da okolnosti Medsenove smrti "nisu pravilno i potpuno ispitane".

Medsenova majka Dejna Medsen Kolkat (Dana Madsen Calcutt) čvrsto je verovala da je njen sin ubijen i pokrenula je višegodišnju bitku u nameri da natera ruske vlasti da ponovo otvore slučaj.

Američki zvaničnici, međutim, rekli su kako nisu mogli da učine ništa više, zbog ograničenja u diplomatskim konvencijama, ruskog zakona, pa čak i odbijanja Federalnog biroa za istraživanje (FBI) da se umeša.

Interne prepiske pokazuju da su američke vlasti pritiskale ruske zvaničnike ka istrazi - ali se i branile od porodice Medsen koja je insistirala da se radi o zataškavanju i da bi SAD morale da nateraju Rusiju da ponovo otvori slučaj.

Dva meseca pošto je Medsenovo telo pronađeno, američka ambasada u Moskvi je 23. maja 2016. izdala zvaničan dokument, konzularni izveštaj o smrti u inostranstvu, u kojem je pisalo da je "uzrok smrti neodređen".

"Ne prihvatam to da američka vlada ne može da učini nešto više", rekla je Dejna Medson Kolkat u nedavnoj izjavi za RSE. "Sigurno su mogli da urade više, samo da su želeli".

Uzrok smrti: Hipotermija

Kolin Medsen je 2013. godine iz američke države Misuri (Missouri) otputovao da studira lingvistiku u Irkutsku, industrijskom centru na obodu Bajkalskog jezera, najvećeg i najdubljeg na svetu.

Medsen je bio strastven i iskusan planinar koji se zaljubio u prirodne lepote tog regiona. Volontirao je u lokalnim ekološkim organizacijama i pomagao pri izgradnji staza u prirodi. Prema rečima njegovih kolega, prijatelja i njegove majke, bio je društvena i prijatna osoba, posvećeni student ruskog jezika.

Na dan kada je nestao, 27. marta 2016. godine, Medsen je sa svoja tri prijatelja planinara - dva Rusa i jednim Amerikancem - krenuo na 3,5 kilometara dugo penjanje iz Aršana, turističkog gradića na oko 200 kilometara jugoistočno od Irkutska.

Po rečima Medsenovih saputnika, u dva ujutru ugasili su svetlo u brvnari u kojoj su odseli. Plan je bio da ustanu tri sata kasnije i u sedam sati pođu dalje. Ali kada su se ostali mladići probudili u pet, Medsena nije bilo. Prema policijskom izveštaju, ostavio je za sobom svoj ranac i druge lične predmete.

Osam dana kasnije, spasilačka služba pronašla je njegovo telu u šumskom, planinskom predelu, na oko 1,5 kilometara od brvnare.

Do danas je nejasno kako je Medsen završio mrtav ispod velikog drveta, s telom položenim na leđa, u divljoj prolećnoj vegetaciji, s ispruženom levom rukom i zgrčenom pesnicom. Na telu je bilo vidljivih posekotina i oderotina koje su, po fotografijama s autopsije, delovale relativno nove.

Istražitelji iz Birjatije, regiona u Sibiru u kojem je Medsenovo telo pronađeno, otvorili su krivičnu istragu, što je standardna procedura u slučajevima nestalih osoba.

Na licu mesta pronašli su Medsenov novčanik u kojem je bilo novca, kao i njegov američki pasoš, što im je sugerisalo da mladić nije bio žrtva pljačke.

Na kraju su zaključili da je sa svojim prijateljima koristio drogu - ilegalne supstance iz kanabisa - pre nego što je nestao u periodu između dva i pet sati, kao i da se smrzao zato što je lako obučen izašao od brvnare.

Kao konačan uzrok smrti navedena je hipotermija.

Dejna Medsen Kolkat, akušersko-ginekološka sestra u penziji, bila je prisutna na sinovljevoj autopsiji obavljenoj u obližnjem gradu, dan pošto je telo pronađeno. Tri meseca kasnije vratila se u Irkutsku oblast kako bi se srela s jednim policijskim inspektorom i preuzela neke od stvari koje su pripadale njenom sinu.

Colin Madsen, koji je u Irkutsk stigao iz Missourija 2013. godine, bio je strastven i iskusan planinar koji se zaljubio u prirodne lepote regije.
Colin Madsen, koji je u Irkutsk stigao iz Missourija 2013. godine, bio je strastven i iskusan planinar koji se zaljubio u prirodne lepote regije.

Mnogo kasnije došla je i u posed njegovog laptopa i mobilnog telefona, ali kako nije znala lozinku nije bila u mogućnosti da pristupi podacima na tim uređajima. Pokušala je da pribavi naredbu američkog suda Guglu (Google) da otključa nalog, međutim, kompanija je to odbila pozivajući se na federalne zakone o zaštiti privatnosti.

Kada je Medsenovo telo vraćeno u SAD, ona je angažovala američku privatnu laboratoriju da pregleda prvobitnu rusku autopsiju i ponudi drugo mišljenje.

Ta laboratorija izrazila je sumnju u rusku verziju i zaključila da je moguće da je došlo do zataškavanja.

U novootkrivenom zapisu iz jula 2016. piše da je majka spekulisala da je njen sin mogao biti meta zbog svog volonterskog posla ili zbog "glasina o njegovoj seksualnoj orijentaciji".

Za RSE je rekla da je lokalni policijski inspektor s kojim su ona i prevodilac razgovarali u Aršanu vikao na nju "kako su Kolin i njegovi drugovi provodili noć bez žena i alkohola i pokušavao da je natera da kaže kako su Kolina i njegove prijatelje privlačili mladići".

"Bilo je nadrealno, nijedno pitanje nije se odnosilo na njegovo zdravstveno stanje, iskustvo u planinarenju ili nešto slično što bi se očekivalo u situaciji kada je osoba nestala", rekla je ona.

'Posredni dokazi mogli bi potkrepiti teoriju o ubistvu'

Interna prepiska Stejt departmenta ukazuje na to da su američke vlasti imale dileme u vezi s nekim aspektima zvanične ruske verzije.

Jedan imejl pokazuje da je ruski državljanin zaposlen u američkoj ambasadi otišao iz Moskve kako bi prisustvovao potrazi za Medsenom. Njemu je bilo sumnjivo to što je telo pronađemo tek naknadno u blizini prvobitnog perimetra pretrage, na mestu odakle se mogla videti manja građevina "pogodna da pruži utočište od hladnoće".

U drugom zapisu, od 28. jula 2016, spominju se sumnje u zaključak o nesrećnom slučaju, na osnovu tragova na Medsenovom telu.

Ambasada "veruje da bi posredni dokazi mogli podržati teoriju da se radi o ubistvu, imajući u vidu da kružne rane na Medsenovom telu sugerišu da je smrt uzrokovao spoljni počinilac", piše u tom dokumentu. "Ni hipotermija ni korišćenje droga ne bi proizveli takve tragove."

Isti dokument pokazuje da su američki zvaničnici razmatrali opciju da je policija ubila Medsena. Nejasno je, međutim, kako je i od koga ova ideja potekla. U svakom slučaju, policija u Birjatiji godinama je pod zvaničnom istragom zbog zlostavljanja pritvorenika i osumnjičenih.

Ako su pripadnici organa reda zaista ubili Medsena, dalje se navodi, ne bi ustupili dokaze njegovoj majci, koja je putovala u Sibir nekoliko dana po nestanku i pribavila istražne spise, uključujući i obdukcioni izveštaj.

"Moguće je da je ubistvo počinila kriminalna grupa pod zaštitom vlasti", piše u dokumentu. "Međutim, osim nagađanja, nema dokaza koji bi upleli rusku policiju."

Neke analize pokazuju da je uzrok smrti Colina Madsena moglo biti ubistvo.
Neke analize pokazuju da je uzrok smrti Colina Madsena moglo biti ubistvo.

Tokom 2019. porodica Medsen nastavila je da traži od američkih zvaničnika da izvrše pritisak i praktično nateraju ruske vlasti da ponovo otvore slučaj.

Pomoć su tražili u američkom Kongresu.

U septembru 2019. Dejna Medsen Kolkat bila je i u odeljenju Stejt departmenta koje pomaže američkim građanima s pravnim problemima u inostranstvu, ali je odbijena.

"Nemamo pravo da sprovodimo istrage, niti uticaj da kod ruskih vlasti insistiramo na ponovnom otvaranju istrage povodom smrti vašeg sina. Izuzev u slučaju novih nepredviđenih okolnosti, ne možemo vam dalje pomoći na bilo koji način", pisalo je u njihovom imejlu.

U oktobru iste godine, visokorangirani službenik američke ambasade putovao je u Ulan-Ude, glavni grad Birjatije, gde se susreo sa zvaničnicima Ministarstva inostranih poslova. U spisu ambasade stoji da su se zvaničnici obavezali na saradnju, ukoliko se donese odluka o otvaranju slučaja. Na taj način je sugerisano da su bar do oktobra 2019. ruske pravosudne vlasti odbijale da to učine.

Regionalni Istražni komitet - nacionalna agencija uporediva s američkim FBI - nije odgovorila na više dopisa RSE.

Nije odgovoreno ni iz regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Porodica Medsen lobirala je da se FBI uključi, ali na kraju to nije učinio.

"FBI ima ovlašćenje da samo istražuje konkretne slučajeve nasilnih zločina nad američkim državljanima u inostranstvu i te istrage se obavljaju u saradnji s domaćim vladama", navodi se u dopisu od 3. maja 2019. "Ovlašćenja uključuju krivična dela kidnapovanja u kojima je postavljen otkupni zahtev. Ne obuhvataju ubistva i nesreće."

U internoj prepisci Stejt departmenta od 14. novembra 2019. godine stoji: "Zabrinuti smo da događaji koji si doveli do smrti gospodina Medsena, kao i uzroci njegove smrti, nisu pravilno i potpuno istraženi."

Jedan od pravnih atašea ambasade "bio je mišljenja da je ruski patolog naveo da je uzrok smrti upitan".

U imejlu portparola Stejt Depertmenta upućenom RSE ocenjuje se da je američka ambasada "od početka slučaja" pružila pravnu pomoć porodici Medsen.

"To je uključivalo pažljivo nadgledanje istrage lokalnih vlasti o uzrocima smrti. Međutim, na domaćim vlastima je da vode ovakve istrage", navodi se u odgovoru.

"Stejt department i naše ambasade veoma ozbiljno pristupaju slučajevima smrti američkih građana i pažljivo prate te istrage. Redovno razgovaramo s relevantnim institucijama u zemljama domaćinima. Porodice žrtava obaveštavamo o novostima i pružamo im informacije o dostupnim resursima, kao što su lokalni pravnici", dodaje se.

"Upućujemo vas na ruske vlasti za sve dalje informacije o njihovoj istrazi o ovom slučaju."

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG