Dostupni linkovi

Vanredna vijest

O alternativi i ljevici u Šibeniku


Inicijator Festivala Emir Imamović Pirke, vizualni umjetnik Siniša Labrović, te jedan od urednika Festivala Kruno Lokotar

Do subote u Šibeniku traje četvrti po redu Festival alternative i ljevice Šibenik, ili skraćeno – FALIŠ. Dovodi zanimljive strane i domaće goste, a teme događanja su od antifašizma i borbe za radnička prava do preživljavanja u postkapitalizmu i otpora globalnoj kontroli.

Četiri dana i četiri noći u jednom od najfotogeničnijih jadranskih gradova ovaj festival predlaže odgovore na goruća pitanja postkapitalizma, radničke borbe, opasnosti totalne kontrole, mogućnosti i oblika alternative.

Zašto alternativa i ljevica, pitali smo inicijatora festivala Emira Imamovića Pirkea. "Zašto ne", odgovorio je podsjećajući da je u hrvatskoj javnosti termin "ljevica" izopćen ili je postao negativna etiketa.

"Reći za sebe da ste ljevičar znači automatski prijaviti se za listu optužbi koje će doći sa desnog spektra, i kada smo odlučili praviti Festival odlučili smo se baviti i dekontaminacijom jezika, očistiti tu oznaku. Željeli smo pokazati da ljevica nije ono kako je predstavlja desnica, ali isto tako i da nije samo deklarativna, nego da se može baviti aktivizmom i da može javno djelovati, bez toga da se referira na iskustva iz prošlosti, pogotovo na njihov negativni segment", riječi su Imamovića.

Plakat ovogodišnjeg Festivala
Plakat ovogodišnjeg Festivala


FALIŠ predstavlja i angažirano i socijalno-kritičku literaturu. Već je predstavljena knjiga tuzlanskog pisca i gradonačelnika Jasmina Imamovića "Slana zemlja", a bit će predstavljene i knjiga eseja Viktora Ivančića "Radnici i seljaci" i nova knjiga novinara Damira Pilića.

"Pilićeva knjiga je zbirka intervjua s profesorima marksizma koji su ostali bez posla od 1991. godine, kako naših tako i europskih. Knjiga se zove 'Marx nije mrtav' i prilog je debati o neomarksizmu", ističe Kruno Lokotar, jedan od urednika Festivala.

Publicist i filozof Srećko Horvat doveo je dvoje zanimljivih međunarodnih gostiju: novinara i istraživača Paula Masona koji se bavi odnosom kapitalizma i tehnologije i načinima kako bi tehnologija mogla pružiti izlaz iz krize kapitalizma, i Sarah Harrison koja je postala globalno poznata kada je Edwardu Snowdenu pomogla da pobjegne iz Hong Konga i u Rusiji dobije politički azil, koja će pričati o opasnostima od totalne kontrole.

Horvat je godinama radio Subversive festival u Zagrebu, a sada je angažiran na sličnom projektu u mnogo manjem gradu. Drugačije – da, manje važno – ne, kaže Horvat.

"Unatoč tome što se FALIŠ ne odvija u Zagrebu, mi imamo brojnu publiku, na javnom trgu imamo od 300 do 500 ljudi, što je cifra koju nekad ne možete postići niti u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu. Dolaze ljudi iz cijele Hrvatske i cijele regije, dosta smo prisutni u medijima, tako da smo zapravo u ove četiri godine pokazali da nije nužno raditi stvari u velikim gradovima, nego da često ima mnogo više smisla raditi to u nekoj manjoj sredini, gdje imate i veći utjecaj na lokalnu sredinu, a istovremeno i dalje imate utjecaj na čitavu državu", riječi su Horvata.

Vjerna publika Festivala
Vjerna publika Festivala


Šibenik je prepun spomenika antifašističke borbe koji nisu devastirani kao u nekim drugim sredinama, pa će biti prava sredina za predstavljanje projekta Muzeja oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, a bit će i prava sredina za okrugli stol "Arbeit nicht frei" o radničkim pravima i inicijativama.

"Bio je najrazvijeniji grad na Jadranu, i sva njegova tranzicija, privatizacija i nesreća koja ide uz deindustrijalizaciju se ovdje i te kako daju osjetiti – od pustih tvorničkih postrojenja do izmijenjene demografije i svih socijalnih problema koji nastaju kroz deindustrijalizaciju", objašnjava Kruno Lokotar.

Bit će i teatra – hrvatska premijera predstave "Demokracija" Zijaha A. Sokolovića, bit će filmskih premijera i još mnogo toga.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG