Dostupni linkovi

Si Đinping organizuje prijem za svetske lidere, dok deo bojkotuje ZOI


Kineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping prirediće banket za šefove država i međunarodnih organizacija koji dolaze na Zimske olimpijske igre (ZOI), javili su državni mediji u petak, dok su neke zapadne zemlje odlučile da diplomatski bojkotuju Igre.

Državna televizija CCTV objavila je ažuriranu listu dostojanstvenika za ceremoniju otvaranja sledećeg petka na kojoj su mnogi kineski susedi, članovi kraljevskih porodica i lideri iz ključnih autokratskih nacija.

Među više od 20 stranih posetilaca na listi su egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Ruski predsednik Vladimir Putin je još prošle godine kao prvi strani lider potvrdio svoje prisustvo na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Zvaničnici će prisustvovati ceremoniji otvaranja 4. februara, banketu dobrodošlice i "relevantnim bilateralnim aktivnostima" sa Sijem, javila je CCTV.

Olimpijske igre u Pekingu diplomatski bojkotuju SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Danska zbog stanja ljudskih prava u Kini, prenosi AFP.

Druge nacije, poput Japana, ne šalju zvaničnike i izrazile su zabrinutost u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kini, izbegavajući da zvanično objave da su deo bojkota.

Neke zapadne zemlje odbile su da pošalju zvaničnike zbog strogih kineskih ograničenja putovanja zbog pandemije.

Grupe za ljudska prava odavno optužuju Sisija, princa Muhameda i Putina za kršenje prava u njihovim zemljama.

Među ostalim kraljevskim zvanicama su tajlandska princeza Sirindhorn i princ Albert II od Monaka.

Od evropskih lidera, između ostalog, pozvani su predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš su među liderima globalnih institucija koji dolaze na Igre.

Dolazak svetskih lidera biće prilika i za bilateralne susrete sa Si Đinpingom, koji nije putovao u inostranstvo tokom pandemije koronavirusa, dok njegova zemlja sprovodi strogu strategiju nulte Covid-a.

Si je ranije ove nedelje primio šefa Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha u Pekingu – što je njegov prvi sastanak licem u lice sa stranim zvaničnikom u poslednje dve godine.

Peking želi da ojača međunarodnu podršku za igre, koje su najpolitizovanije u poslednje vreme.

Napredak je pomućen diplomatskim bojkotom, strahom od tehničkog nadzora sportista i izbijanjem koronavirusa u gradu domaćinu Pekingu.

XS
SM
MD
LG