Dostupni linkovi

Si Đinping: Nećemo dozvoliti strano miješanje u Hong Kong


Si Đinping

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da Kina nikada neće dozvoliti da se strane snage miješaju u njene regione Hong Kong i Makao.

Đinping je, govoreći na ceremoniji na kojoj je obilježeno 20 godina predaje Makaoa pod kinesku vlast, pohvalio ovu bivšu portugalsku koloniju za patriotizam i lojalnost, ali nije direktno govorio o šestomjesečnim antivladinim protestima u obližnjoj bivšoj britanskoj koloniji Hong Kong.

"Moram da naglasim da su od povratka Hong Konga i Makaoa u matičnu državu rješavanje pitanja u ovim posebnim administrativnim regionima u potpunosti kineski unutrašnji poslovi i tu nemaju šta da traže strane snage. Nećemo dozvoliti mješanje bilo koje strane snage", istakao je Đinping.

Makao je vraćen pod kinesku vlast 20. decembra 1999. godine pod formulom "jedna zemlja, dva sistema", s ciljem osiguranja visokog stepena autonomije prema kojem je uređen i Hong Kong.

Demonstranti u Hong Kongu smatraju da Peking urušava njihovu slobodu. Peking negira ove optužbe i u više navrata su okrivljeni SAD i Velika Britanija da izazivaju probleme u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG