Dostupni linkovi

Iran oduzeo Ebadi Nobelovu nagradu za mir


Zbog svog djelovanja često je meta zlostavljanja iranskih vlasti - Shirin Ebadi
Zbog svog djelovanja često je meta zlostavljanja iranskih vlasti - Shirin Ebadi
Iranske vlasti konfisirale su Nobelovu nagradu za mir Shirin Ebadi, prvoj ženi u islamskom svijetu koja je dobila ovo najviše svjetsko priznanja za mir. Zvanični Teheran to, pak, negira.

Ovako nešto nezabilježeno je u stoljetnoj povijesti ove nagrade, pa je Norveško ministarstvo vanjskih poslova uputilo protestnu notu iranskom otpravniku poslova u Oslu.

Oduzimanje Nobelove nagrade za mir još je jedan dokaz da iranske vlasti nemaju milosti prema onima koji misle drugačije, te da je pristisak vlasti sve nemilosrdniji nakon prosvjeda koji su potresli zemlju nakon spornih iranskih predsjedničkih izbora.

Iran je, s druge strane, danas negirao optužbe Norveške da je konfiskovao Nobelovu nagradu za mir dodeljena 2003. godine aktivisti za zaštitu ljudskih prava Širin Ebadi.

"Iznenađeni smo da su norveške vlasti zauzele tako tendenciozan i ishitren stav, ignorišući zakone i pravila koje svi poštuju", rekao je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast.

Norveško Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je zlatna Nobelova medalja i diploma koju je Ebadi dobila odnesena u kutiji iz banke. Takode je saopšteno da je njen suprug uhapšen i pretučen.

Ebadi je, također, zamrznut i bankovni račun, a vlasti potražuju 41 tisuću dolara poreza koje navodno duguje za novčani iznos nagrade od milijun i tri stotine tisuća dolara. Ona naglašava da po iranskim zakonima nagrada ne podliježe oporezivanju.

U telefonskom razgovoru Ebadi je rekla da joj vlasti žele oduzeti i kuću. Nakon izbora, zatvoren je i njen Centar za ljudska prava u Teheranu, a njene kolege iz Centra su ili uhapšene ili im je zabranjeno putovanje u inozemstvu.

Sama Ebadi je dan uoči izbora otputovala na skup u Španjolsku i od tada se nije vratila u Iran. Neposredno nakon izbora pozvala je medjunarodnu zajednicu da odbace rezultate izbore po kojima je Mahmud Ahmedinajad ponovno postao predsjednik, i zatražila održavanje novih koje bi nadgledali Ujedinjeni narodi.

SVJET U ŠOKU

Oduzimanje Nobelove nagrade za mir šokiralo je svjetsku javnost. Tajnik Norveškog Nobelovog komiteta Geir Lundestad je kazao kako je komitet razočaran.

“Znamo da već duže vrijeme postoje neslaganja izmedju iranskih vlasti i Shirin Ebadi. No, ovo je nečuveno i neopravdano”, istaknuo je Lundestad.

Norveški šef diplomacije Jonas Gahr Stoere upozorio je da je ovo prvi slučaj u 108 godina dugoj povijesti Nobelove nagrade za mir. Pozvan je iranski otpravnik poslova da mu se uruči protestna nota. Za sada nema službene reakcije Teherana.

Ebadi je prva žena u islamskom svijetu koja je dobila najviše svjetsko priznanja za mir. Zbog svog djelovanja u obrani ljudskih prava često je bila meta zlostavljanja iranskih vlasti.

Tokom proteklih mjeseci u Iranu je uhapšeno više stotina pro reformističkih aktivista, a deseci su osudjeni na zatvorske kazne zbog “urote” protiv Iranske islamske republike.
XS
SM
MD
LG