Dostupni linkovi

Slučaj Šinavatra: MANS ne odustaje


Thaksin Shinnawatra
Thaksin Shinnawatra

Slučaj Šinavatra ponovo je pod lupom crnogorske javnosti. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS podnosi tužbu Upravnom sudu pošto Ministarstvo unutrašnjih poslova ignoriše zahtjev o slobodnom pristupu informacijama na osnovu koga je bio dužan da objasni kako je izdao crnogorski pasoš bivšem tajlandskom premijeru Šinavatri koji je u svojoj zemlji osuđen za korupciju.

U međuvremenu, ministar policije je za Radio Slobodna Evropa najavio da će MANS još danas dobiti odgovor.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora danas će Upravnom sudu podnijeti tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama. MANS tužbu, kako za naš radio objašnjava koordinator Vanja Ćalović, podnosi jer nedjeljama nije uspio u redovnoj proceduri da dobije informacije kako, gdje i pod kojim okolnostima je Taksin Šinavatra, bivši tajlandski premijer sa Interpolove potjenice dobio crnogorski pasoš:


Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević


"To je jedan klasičan način kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama i organ uprave, u ovom slučaju ministarstvo, nije odgovorilo na naš zahtjev i nije nikakvo pitanje da li će Upravni sud donijeti presudu u korist MANS-a jer je u pitanju klasičan slučaj ćutanja administracije i sve presude do sada su naravno bile u našu korist jer je institucija, odnosno ministarstvo u ovom slučaju dužno da objasni da neće da da informaciju čak i kada neće da je da i da to zakonito obrazloži, ali ne može da ignoriše Zakon o informacijama jer to predstavlja kršenja zakona. Tako da je jedino pitanje koliko brzo će sud da donese presudu jer je opšte poznati najveći problem našega sudstva trajanje sudskih procesa."


U prvoj reakciji ministar policije Jusuf Kalamperović je djelovao iznenađeno, odbijajući da komentariše nezvanična saznanja da je Šinavatra vlasnik crnogorskog pasoša i pravdajući se da bi na taj način prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka koji još nije stupio na snagu. U prethodnom periodu Jusuf Kalamperović se javno hvalio da je svom fudbalskom idolu Draganu Džajiću i drugim poznatim javnim ličnostima iz regiona, koristeći diskreciono pravo omogućio dobijanje crnogorskog pasoša. U slučaju Taksina Šinavatre za koga pojedini crnogorski mediji tvrde da je investirao novac u Crnu Goru umiješao se i premijer Milo Đukanović. On je, stajući u odbranu Jusufa Kalamperovića, organizacijama, medijima i pojedincima koji insistiraju na odgovoru pod kojim je okolnostima osuđeni bivši tajlandski premijer dobio crnogorsko državljanstvo, poručio sljedeće:

Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
"Ministar unutrašnjih poslova je već rekao u više navrata procijenio da postoje interesi i dao je državljanstvo određenim licima. E, sada, vidim iz medija, iz nevladinih organizacija vrednosne sudove da li je trebalo ili nije trebalo. Moj odgovor je da kada oni budu ministar unutrašnjih poslova oni će suditi o tome. Dok je Jusuf Kalamperović ministar unutrašnjih poslova on treba da sudi o tome. I što se mene tiče vjerujem da je o tome sudio veoma vodeći računa o interesima Crne Gore."

Vanja Ćalović kaže da je ne bi čudilo da poruka premijera Mila Đukanovića ostavi snažan utisak na sudije Upravnog suda:

"Mislim da je u ovom slučaju vrlo teško očekivati da Upravni sud donese presudu koja nije u našu korist iz razloga što je očigledan prekršaj zakona, ali se može desiti da pokušava da produžava postupak na što ćemo mi svakako ukazati i koristiti sva moguća pravna sredstva, uključujući i obraćanje predsjednici Vrhovnog suda koja je poznata po vrlo bliskim konekcijama sa pojedincima iz vrha izvršne vlasti da se taj postupak zaista ubrza jer to nije samo interes MANS-a koji je podnio taj zahtjev to je u interesu svih građana koji čekaju da vide na koji način će sistem da reaguje u slučaju očigledne ili visoke korupcije ili jednog očiglednog ogromnog propusta sistema."

Povodom MANS-ove tužbe Upravnom sudu ministar policije Jusuf Kalamperović nije želio da daje tonsku izjavu, ali nam je dozvolio da prenesemo njegove riječi da će organizacija koja je tužila MUP zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama još danas dobiti odgovor na podnijeti zahtjev. Da li će on biti pozitivan ili negativan Kalamperović se nije izjašnjavao.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG