Dostupni linkovi

Britanski sud odobrio bivšoj pripadnici ISIL-a borbu za povrat državljanstva


Shamima Begum
Shamima Begum

Shamimi Begum treba omogućiti da se vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se borila protiv odluke prema kojoj joj je ukinuti britansko državljanstvo, presudio je Apelacioni sud u toj zemlji, prenosi BBC.

Begum, koja sada ima 20 godina, bila je jedna od tri učenice koje su napustile London kako bi se 2015. godine pridružile militantnoj grupi Islamska država u Siriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova joj je oduzelo državljanstvo iz sigurnosnih razloga nakon što je pronađena u izbjegličkom kampu 2019. godine.

Apelacioni sud naveo je da joj je uskraćeno pošteno saslušanje, budući da ne može braniti svoj slučaj iz sirijskog kampa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je odluka "veoma razočaravajuća" i da će tražiti dozvolu za žalbu.

Presuda znači da vlada sada mora pronaći način kako da omogući da se dvadesetogodišnjakinja, koja se trenutno nalazi u kampu Roj na sjeveru Sirije, pojavi na sudu u Londonu, iako je nekoliko puta navedeno da neće pomoći unjenom izmještanju iz Sirije.

"Pravednost i pravda moraju, prema činjenicama ovog slučaja, nadmašiti probleme nacionalne sigurnosti tako da bi trebalo dati dozvolu za ulaganje žalbe," izjavio je sudac Julian Flaux.

Daniel Furner, advokat Shamime Begum, rekao je: "Gospođa Begum nikada nije imala priliku da ispriča svoju stranu priče. Ona se ne boji suočavanja s britanskom pravdom, ona to pozdravlja. Ali oduzimanje državljanstva bez šanse da očisti svoje ime nije pravda, već suprotno."

Shamima Begum jedna je od tri djevojčice iz istočnog Londona koje su otputovale u Siriju 2015. godine. Pojavila se u izbjegličkom kampu u Sirijii i izjavila novinarima kako želi da se vrati kući, ali joj je uskraćena prilika za to nakon što joj je bivši ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid oduzeo državljanstvo.

On je tada tvrdio da je ona porijeklom iz Bangladeša i da bi trebala otići u tu zemlju.

Begum je osporila ministrovu odluku, tvrdeći da nije državljanka druge zemlje i da ju je Javidova odluka ostavila apatridom.

XS
SM
MD
LG