Dostupni linkovi

Na severoistoku SAD velike snežne padavine i jak vetar


Radnik čisti sneg na Tajms skveru tokom oluje na Menhetnu, Njujork, SAD, 29. januara 2022.
Radnik čisti sneg na Tajms skveru tokom oluje na Menhetnu, Njujork, SAD, 29. januara 2022.

Ulice gradova na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država, od Njujorka do Mejna, u subotu su bile prekrivene sa do 15 centimetara snega.

Meteorolozi upozoravaju da bi, zbog mećave praćene snažnim vetrom, snežni pokrivač mogao da se više nego učetvorostruči, dok postoji mogućnost i rasprostranjenih nestanaka električne energije i poplava u priobalnim područjima.

Delovi deset američkih saveznih država i pojedini gusto naseljeni gradovi - Njujork, Filadelfija i Boston - su na putu oluje koja će besneti tokom celog dana.

Prema podacima vebsajta "FlightAware", aviokompanije su otkazale više od 4.500 letova na nekim od najprometnijih aerodroma u zemlji, a od Bostona do prestonice Vašingtona suspendovan je ili ograničen železnički saobraćaj.

Zvaničnici od Virdžinije do Mejna upozorili su stanovnike da ne izlaze na puteve zbog niske vidljivosti.

U Roud Ajlendu, gde je izdato upozorenje na mećavu, zabranjen je putnički saobraćaj, osim u hitnim slučajevima.

U dva od tri okruga u Delaveru, izlazak na puteve dozvoljen je samo radnicima vitalnih službi, a u Masačusetsu, gde bi u nekim izolovanim područjima moglo da padne i do 76 centimetara snega, velikim kamionima je zabranjen izlazak na autoputeve veći deo subote.

Delovi deset država su pod upozorenjem na mećavu: Mejn, Nju Hempšir, Masačusets, Roud Ajlend, Konektikat, Njujork, Nju Džersi, Delaver, Merilend i Virdžinija. Najveći nalet oluje biće u područjima koja su blizu obali, sa mogućim vetrom jačine do 113 kilometara na sat.

U prioobalnom delu Nju Džersija, procenjuje se da bi moglo da padne do 46 centimetara snega, a istočnom delu Long Ajlenda 43. U Merilendu je mobilisana Nacionalna garda. Vašington i Baltimor izbegli su najveći udar oluje.

XS
SM
MD
LG