Dostupni linkovi

Nastavljaju se žestoke borbe u Severodonjecku u Ukrajini


Severodonjeck 26. maja

Dva civila su poginula, a pet je ranjeno u granatiranju kada su ruske trupe ušle u predgrađe ukrajinskog grada Severodonjecka, naveo je guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Većina njih su stanovnici jednog bloka u starom delu grada, rekao je i dodao da su spremali hranu u dvorištu kada je iznenada počelo granatiranje, prenosi BBC.

Novinska agencija Rojters citira guvernera koji je rekao da su "teške borbe u toku za Severodonjeck i Lisičansk", i on opisuje situaciju kao "veoma tešku".

"Neprijatelj je rasporedio svo moguće oružje, uključujući avijaciju. Međutim, naša vojska se čvrsto drži da ne dozvoli neprijatelju da uđe dublje u zemlju", rekao je Hajdaj. Susedni grad Lisičansk ostaje pod ukrajinskom kontrolom, a evakuacije se vrše iz grada, dodao je on.

Hajdaj je takođe rekao da u Severodonjecku praktično nema gasa, vode i struje, a jedine komunikacione linije koje ukrajinske vlasti trenutno imaju su sa humanitarnim centrom u Severodonjecku i bolnicom je preko Starlinksa. Granatiranjem je oštećeno oko 90 odsto kuća u gradu.

XS
SM
MD
LG