Dostupni linkovi

Severna Koreja preti Seulu i Vašingtonu


Vojska Severne Koreje, jun 2009. - ilustrativna fotografija
Vlasti Severne Koreje upozorile su Južnu Koreju da će odgovoriti nuklearnim oružjem na najavljenu združenu vojnu vežbu Seula i Vašingtona u kojoj će učestvovati 8.000 vojnika, 20 vojnih brodova i podmornica i 200 aviona.

Pjongjang ocenjuje da vojna vežba američkih i južnokorejskih vojnih snaga, koja je najavljena za nedelju, predstavlja provokaciju i probu za napad na Severnu Koreju, prenela je agencija AP, uz podsećanje da severnokrejske vlasti redovno prete kada južni sused izvodi vojne vežbe.

"Vojska i narod (Severne Koreje) legitimno će odgovoriti snažnim nuklearnim protivnapadom, koji će predstavljati najveću do sada nuklearnu vežbu",
saopštila je severnokorejska Nacionalna komisija za odbranu kojom predsedava vođa države Kim Džong Il.

Portparol Stejt Departmenta Filip Krouli rekao je da bi Severnoj Koreji bilo korisno da u sadašnjoj situaciji "ne poduzima agresivne i provokativne akcije", i da "ne podiže napetost u regiji".

"To su vežbe defanzivne naravi. One učvršćuju naš savez s Južnom Korejom i pokazuju da smo predani sigurnosti Južne Koreje i regije",
rekao je Krouli.

Između Severne i Južne Koreje poslednjih meseci dodatno su zategnuti ionako loši odnosi, pošto je Seul optužio Pjongjang da stoji iza potapanja vojnog broda na pomorskoj granici dve zemlje.

Južnokorejski brod Čeonan potonuo je u martu pošto se prethodno prepolovio na dva dela, a 46 mornara je poginulo.

Istraga koju su sprovele južnokorejske vlasti utvrdila je da se radilo o napadu torpedom sa severnokorejske strane, dok Pjongjang to negira.
XS
SM
MD
LG